Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Ζούγκλα]: Ζητάει και τα ρέστα τώρα η Άγκυρα: Να αποσύρει τα πλοία της η Ελλάδα γύρω από το Oruc Reis
[Ζούγκλα]: Ζητάει και τα ρέστα τώρα η Άγκυρα: Να αποσύρει τα πλοία της η Ελλάδα γύρω από το Oruc Reis

[Ζούγκλα]: Ζητάει και τα ρέστα τώρα η Άγκυρα: Να αποσύρει τα πλοία της η Ελλάδα γύρω από το Oruc Reis

Οργή στην Άγκυρα προκάλεσε η χθεσινή Σύνοδος της MED7, όπου εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στην Ελλάδα.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως «μεροληπτική» τη δήλωση των ηγετών της MED-7 και καλεί την Ελλάδα «να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το Ορούτς Ρέις» προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει «άνευ όρων να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να εκκινήσει διάλογος και να υπάρξει συνεργασία στην περιοχή, ενώ επανέλαβε πως η Άγκυρα παραμένει «ανοιχτή σε διάλογο άνευ όρων» με την Ελλάδα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνονται τα ακόλουθα:
«Η κοινή δήλωση σχετικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου στην οποία έγινε δεκτή στο τέλος της έκτης συνόδου κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης των μελών της ΕΕ (Med7) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι προκατειλημμένη, αποσπασμένη από την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης.
»Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της κατά του διεθνούς δικαίου και τις μαξιμαλιστικές θέσεις της στο θέμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην “τουρκική μειονότητα” της Δυτικής Θράκης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!