Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Βούλγαρος ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη
[Ζούγκλα]: Βούλγαρος ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη

[Ζούγκλα]: Βούλγαρος ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη

Ο νυν απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο Βούλγαρος Νικολάι Μλαντένοφ, προβλέπεται να γίνει ο νέος μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Λιβύη μετά μια υπαναχώρηση της Αφρικής να λάβει τη θέση και περισσότερους από οκτώ μήνες διχασμών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έγινε την Τρίτη γνωστό από διπλωματικές πηγές.

“Η Αφρική δεν μπλοκάρει πια αυτόν τον διορισμό”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο επίσημος διορισμός του Μλαντένοφ αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο ενός “πακέτου” διορισμών που περιλαμβάνουν καθήκοντα για Αφρικανούς, σύμφωνα με άλλον διπλωμάτη.

Η νέα πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο αναμένει επίσης τον επικεφαλής της. Άλλες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, όπως στο Μάλι, αναμένεται επίσης να αλλάξουν απεσταλμένους, καθώς εκπνέει η θητεία των νυν.

Ο τελευταίος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη σύγκρουση στη Λιβύη ήταν ο Λιβανέζος Γασάν Σαλαμέ, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Μαρτίου για λόγους υγείας. Η αναπληρώτριά του, η Αμερικανίδα Στέφανι Ουίλιαμς, ανέλαβε έκτοτε προσωρινά καθήκοντα, επιτυγχάνοντας πρόσφατα μια συμφωνία για εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021 στη Λιβύη.

Η αντικατάσταση του Γασάν Σαλαμέ προσέκρουσε στην αδιαλλαξία των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον αρχικά απέρριψε έναν πρώτο Αφρικανό υποψήφιο, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Ραμτάν Λαμαμρά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχεια μπλόκαραν τη διαδικασία απαιτώντας να χωριστεί η θέση σε δύο, με έναν απεσταλμένο και έναν επικεφαλής της εκεί μικρής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (Manul – σχεδόν 200 άτομα), που θα ονομάζεται συντονιστής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!