Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Τζέην Γκάμπριελ: Μαρτυρίες του 20ού αιώνα στο 11ο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου
[Ζούγκλα]: Τζέην Γκάμπριελ: Μαρτυρίες του 20ού αιώνα στο 11ο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου

[Ζούγκλα]: Τζέην Γκάμπριελ: Μαρτυρίες του 20ού αιώνα στο 11ο Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου

Στο πλούσιο πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης που λόγω πανδημίας διεξάγεται αυτές τις μέρες online και δωρεάν για όλους, έχουν την τιμητική τους και τα αποκαλυπτικά τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ της Τζέην Γκάμπριελ.

Με το αφιέρωμα στην Γκάμπριελ «Μαρτυρίες του 20ού αιώνα» το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να έρθει σ’ επαφή με το έργο της βραβευμένης δημοσιογράφου, παραγωγού, σκηνοθέτη που εκπροσωπεί μια αγγλοσαξωνική παράδοση της διερευνητικής δημοσιογραφίας, αποκαλυπτική για τις πρακτικές κρατών, μεγάλων εταιρειών και ψυχιατρικών θεσμών, που οι ιθύνοντες συσκοτίζουν.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι ταινίες της για την Ελλάδα.

Η τριολογία της «Κρυμμένος Πόλεμος» γυρίστηκε το 1986 για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Channel 4, δίνοντας πρώτη φορά φωνή στους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου, αντιπαραθέτοντας και την εκδοχή Βρετανών αξιωματικών που έδρασαν τη δεκαετία του ‘40 στην Ελλάδα. Η ταινία απαγορεύτηκε στη Βρετανία μετά τη δημόσια διαμάχη που ξεσήκωσε η πρώτη προβολή της.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Τζέην Γκάμπριελ για το ψυχιατρείο της Λέρου («το ένοχο μυστικό της Ευρώπης» όπως το χαρακτήριζε ο Observer σε πρωτοσέλιδο του της εποχής) συνέβαλε το 1990 στην διεθνοποίηση του προβλήματος. Εξίσου και τα ντοκιμαντέρ που γύρισε στη συνέχεια για «Τα Παιδιά της Λέρου» (1992) και «Λέρος – Η Μεταμόρφωση» (1996) εστιάζοντας, μετά τη διεθνή κατακραυγή, στις απόπειρες μεταρρύθμισης και αποασυλοποίησης, προσπάθειες συνδεδεμένες με την ιστορία της ελληνικής ψυχιατρικής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!