Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Θεσσαλονίκη: Διοικητήριο, ένα κτήριο με ιστορία και πολιτισμό
[Ζούγκλα]: Θεσσαλονίκη: Διοικητήριο, ένα κτήριο με ιστορία και πολιτισμό

[Ζούγκλα]: Θεσσαλονίκη: Διοικητήριο, ένα κτήριο με ιστορία και πολιτισμό

Διοικητήριο, ένα κτήριο με τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα. Έδρα διοίκησης, διαχρονικά, αλλά ταυτόχρονα κι εστία πολιτισμού, ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στην πόλη και στη βόρεια Ελλάδα.

Η ιστορία του ενός και πλέον αιώνα και το πολιτιστικό του στίγμα είναι αποτυπωμένα παντού, από την κατασκευή του μέχρι και τις δράσεις του, τις διοικητικές μέριμνες για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης, αλλά και τις καλλιτεχνικές εκθέσεις που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει.

Πέρα από τις διοικητικές λειτουργίες και τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες, το ίδιο το κτήριο εμπνέει με την επιβλητική όψη και τα αρχιτεκτονήματα στην πρόσοψη, τη φινέτσα, την ξεχωριστή παρουσία του. Ακόμη και σήμερα ο χώρος παραμένει λειτουργικός και άψογος, με την ψηλή οροφή και στους δύο ορόφους του, το εσωτερικό αίθριο, τον καταπράσινο περίβολό του.

Το 2012, στην πρώτη θητεία της υπουργίας του σημερινού υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου, γιορτάστηκαν τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με έκθεση τεκμηρίων και ιστορικών κειμηλίων. Στις 13 Ιουλίου 2020, ο κ. Καράογλου εγκαινίασε εντός του ιστορικού κτηρίου του ΥΜΑΘ, το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης Διοικητηρίου.

Ήταν η πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ένα δημόσιο κτήριο, το οποίο στεγάζει υπηρεσίες, διαμόρφωσε ειδικό εκθεσιακό χώρο, μια μόνιμη έκθεση, όπου οι επισκέπτες, μέσα από εικόνες και από την ανάγνωση των κειμένων μπορούν να γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και αρχιτεκτονικής του κτιρίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!