Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Τέσσερα χρόνια Τραμπ: Τορπίλη στα θεμέλια του διατλαντικού δεσμού
[Ζούγκλα]: Τέσσερα χρόνια Τραμπ: Τορπίλη στα θεμέλια του διατλαντικού δεσμού

[Ζούγκλα]: Τέσσερα χρόνια Τραμπ: Τορπίλη στα θεμέλια του διατλαντικού δεσμού

Ο ετοιμοθάνατος διατλαντικός δεσμός μπορεί να διασωθεί; Οι αψιμαχίες με τους Ευρωπαίους που χαρακτήρισαν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ανοίξει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ένα χάσμα που είναι δύσκολο να κλείσει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Για τη Γερμανία, προσφιλή στόχο του Αμερικανού προέδρου, η θητεία κλείνει όπως ξεκίνησε: με δέσμη επιθέσεων του Τραμπ κατά της χώρας αυτής που εκείνος θεωρεί ότι είναι ένας «κακοπληρωτής» που περνά τις ΗΠΑ για «κορόιδο».

Με βάση αυτήν την καθόλου ευγενική φρασεολογία, ο Ντόναλντ Τραμπ αιτιολόγησε το καλοκαίρι την απόφασή του να αποσύρει 12.000 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Γερμανία.

Έτσι, ο εκ των στενότερων συμμάχων της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη, το Βερολίνο, έχει συνηθίσει να είναι ο σάκος του μποξ του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Περιφρόνηση

Πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επετέθη χωρίς ενδοιασμό κατά της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ, κατά της γενναιόδωρης μεταναστευτικής της πολιτικής, του εμπορικού της πλεονάσματος και τις «ανεπαρκείς» στρατιωτικές της δαπάνες.

Αλλά και εκτός της Γερμανίας, ο διάλογος της Ουάσιγκτον με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σταμάτησε να εκφυλίζεται.

«Η διατλαντική σχέση είναι ετοιμοθάνατη», δηλώνει η Sudha David-Wilp του German Marshall Fund των ΗΠΑ. «Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν κρύβει την περιφρόνησή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση -ποτέ ένας Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε χαρακτηρίσει αντίπαλο την Ε.Ε.».

Η λίστα των μηνυμάτων του στο Twitter, των ομιλιών και των αποφάσεων που έχουν προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων είναι μακρά: επικρίσεις κατά του ΝΑΤΟ, αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, καταγγελία της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εμπορικοί πόλεμοι με απειλές για επιβολή δασμών, υποστήριξη στο Brexit…

Τα σημεία διαφωνίας με το Βερολίνο δεν είναι μόνο πολιτικά: η ατμόσφαιρα δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκή ανάμεσα στον Τραμπ και την Άνγκελα Μέρκελ, μία «ισχυρή γυναίκα» που τον αποσυντονίζει, υπογραμμίζει ο Bruce Stokes, του Chatham House.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!