Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Η Ουάσινγκτον απέσυρε από τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις μια κινεζική, μουσουλμανική οργάνωση
[Ζούγκλα]: Η Ουάσινγκτον απέσυρε από τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις μια κινεζική, μουσουλμανική οργάνωση

[Ζούγκλα]: Η Ουάσινγκτον απέσυρε από τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις μια κινεζική, μουσουλμανική οργάνωση

ΟΙ ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι απέσυραν από τον κατάλογό τους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις μια κινεζική, μουσουλμανική οργάνωση την οποία το Πεκίνο επικαλείται συχνά για να δικαιολογήσει την καταστολή του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Με απόφασή του που δημοσιεύθηκε στο αντίστοιχο της αμερικανικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θεωρεί πλέον το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (Etim) “τρομοκρατική οργάνωση”.

“Το Etim αποσύρθηκε από τον κατάλογο διότι επί περισσότερα από δέκα χρόνια δεν έχουν προκύψει αξιόπιστες αποδείξεις ότι υπάρχει ακόμη”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους είχε προσθέσει την οργάνωση αυτή στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το 2004 όταν προσπαθούσε να πάρει με το μέρος του την Κίνα “στον πόλεμό μου κατά της τρομοκρατίας”.

Η Κίνα εξέφρασε χθες “την έντονη δυσαρέσκειά της” και “την σταθερή της αντίθεση στην αμερικανική απόφαση”, ενώ κάλεσε την Ουάσινγκτον να σταματήσει “την οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά τη διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας”, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο κατηγορεί τακτικά το Etim για επιθέσεις στην αυτόνομη επαρχία Σιντζιάν, όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι Ουιγούροι.

Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι κρατούνται σε στρατόπεδα, τα οποία χαρακτηρίζοντας πολιτικής επανεκπαίδευσης στη Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο αμφισβητεί το νούμερο αυτό και κάνει λόγο για “κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης” τα οποία έχουν στόχο να απομακρύνουν τους πολίτες από τον εξτρεμισμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!