Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: ΟΗΕ: Η  Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί
[Ζούγκλα]: ΟΗΕ: Η  Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί

[Ζούγκλα]: ΟΗΕ: Η  Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί

Η διεθνής Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων επικυρώθηκε από μια 50η χώρα, την Ονδούρα, και μπορεί να τεθεί σε ισχύ εντός 90 ημερών, δήλωσε χθες Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Σήμερα είναι μια νίκη για την ανθρωπότητα και μια υπόσχεση για ένα πιο ασφαλές μέλλον», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πέτερ Μάουερ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), ο οποίος καλωσόρισε, μαζί με άλλες ΜΚΟ, την εξέλιξη αυτή.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων – η οποία απαγορεύει τη χρήση, ανάπτυξη, παραγωγή, δοκιμή, τοποθέτηση, αποθήκευση και απειλή χρήσης τέτοιων όπλων – εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2017 με την υποστήριξη 122 χωρών. Σήμερα έχει υπογραφεί από 84 χώρες.

«Η Ονδούρα μόλις επικύρωσε τη Συνθήκη, είναι το 50ο κράτος, το οποίο είναι ιστορικό γεγονός και επιτρέπει την έναρξη ισχύος της», δήλωσε στο λογαριασμό του στο twitter η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

Αυτή η ΜΚΟ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για το ρόλο της στην εκπόνηση αυτής της Συνθήκης.

Στιγματισμός των πυρηνικών όπλων

Οι κύριες χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας και της Ρωσίας, δεν την έχουν υπογράψει.

Οι υπέρμαχοι της κατάργησης των πυρηνικών όπλων ελπίζουν ότι η επικύρωση της Συνθήκης θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο με προηγούμενες διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τις νάρκες ξηράς και τα πυρομαχικά διασποράς: Τον στιγματισμό της κατοχής και της χρήσης πυρηνικών όπλων, που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς ακόμη και από χώρες που δεν έχουν υπογράψει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!