Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Μπράιαν ντε Πάλμα: «Ο “διάδοχος” του Χίτσκοκ και το θρίλερ που έζησε ως έφηβος»
[Ζούγκλα]: Μπράιαν ντε Πάλμα: «Ο “διάδοχος” του Χίτσκοκ και το θρίλερ που έζησε ως έφηβος»

[Ζούγκλα]: Μπράιαν ντε Πάλμα: «Ο “διάδοχος” του Χίτσκοκ και το θρίλερ που έζησε ως έφηβος»

Ο Μπράιαν ντε Πάλμα μπορεί να έχει χρόνια να γυρίσει μια μεγάλη ταινία, αλλά η συμβολή του στο «νέο κύμα» του αμερικανικού κινηματογραφικού στερεώματος, μαζί με Κόπολα, Σπίλμπεργκ, Σκορσέζε και τ’ άλλα παιδιά, ήταν καθοριστική. Η σκηνοθετική του δεξιοτεχνία πολλές φορές ξεπέρναγε τα όρια, κλέβοντας ακόμη και απ’ την ουσία των ταινιών του, αλλά έχει δημιουργήσει ένα δικό του κεφάλαιο στην κινηματογραφική ιστορία. Χωρίς τη φήμη των κορυφαίων του σινεμά, ο ντε Πάλμα, παρότι για πολλούς εθεωρείτο ο «διάδοχος» του Χίτσκοκ και είναι από τους λίγους σκηνοθέτες που η δουλειά του αναγνωρίζεται από τα πρώτα του πλάνα, δεν κατάφερε να τους δικαιώσει. Κι όμως θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική πορεία, αν δεν ήταν τόσο δεκτικός στις προτάσεις που του έγιναν. Ακόμη και ορισμένες τεράστιες εμπορικές του επιτυχίες δεν ήταν του επιπέδου του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την «Επικίνδυνη Αποστολή».

Ο Μπράιαν ντε Πάλμα έγινε πια 80 χρόνων και κάνοντας έναν απολογισμό της σταδιοδρομίας του, μάλλον θα πρέπει να σταθούμε σε εκείνες τις περίφημες δεκαετίες του ’70 και ’80, αλλά και στο 1993, όταν γύρισε μία από τις σημαντικότερες ταινίες της μακριάς πορείας του, την «Υπόθεση Καρλίτο». Όμως, ο Ιταλοαμερικανός σκηνοθέτης έχει την ευθύνη και για την ανάδειξη αρκετών σταρ, με πρώτο και καλύτερο, φυσικά, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, με τον οποίο συνεργάστηκαν ουκ ολίγες φορές, ενώ μερικές απ’ τις ταινίες τους ήταν εξαιρετικές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!