Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Μπαχρέιν: Απεβίωσε ο σεΐχης Χαλίφα, πρωθυπουργός επί 49 χρόνια
[Ζούγκλα]: Μπαχρέιν: Απεβίωσε ο σεΐχης Χαλίφα, πρωθυπουργός επί 49 χρόνια

[Ζούγκλα]: Μπαχρέιν: Απεβίωσε ο σεΐχης Χαλίφα, πρωθυπουργός επί 49 χρόνια

Ο πρίγκιπας Χαλίφα μπεν Σαλμάν αλ Χαλίφα, ο παλαιότερος πρωθυπουργός στον κόσμο, καθώς κατείχε αυτό το αξίωμα από την ανεξαρτησία του Μπαχρέιν το 1971, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, ανακοινώθηκε από τα ανάκτορα.

«Η βασιλική Αυλή θρηνεί τη βασιλική υψηλότητά του, που απεβίωσε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Mayo Clinic στις Ηνωμένες Πολιτείες» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν BNA, προσθέτοντας πως η χώρα θα τηρήσει εθνικό πένθος μίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με το BNA, η κηδεία του σεΐχη Χαλίφα θα τελεσθεί μετά τον επαναπατρισμό της σορού του από τις ΗΠΑ και η συμμετοχή σ’ αυτή θα περιοριστεί σε συγκεκριμένο αριθμό συγγενών εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Ήταν θείος του βασιλιά Χαμάντ μπιν Ίσα αλ-Χαλίφα. Η οικογένεια Αλ-Χαλίφα κυβερνά τη χώρα από το 1783.

Ο πρίγκιπας Χαλίφα ήταν μια κεντρική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη διάρκεια της θητείας του. Δεν ήταν καθόλου δημοφιλής μεταξύ της σιιτικής πλειονότητας των κατοίκων του βασιλείου, του οποίου ηγούνται οι σουνίτες, ενώ υπήρξε σταθερός σύμμαχος της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την αποχώρησή του είχαν απαιτήσει οι σιίτες διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα για έναν μήνα τον Φεβρουάριο του 2011.

Η πλατεία αυτή είχε μετονομαστεί από τους διαδηλωτές σε «πλατεία Ταχρίρ» (από το όνομα της πλατείας του Καΐρου στην Αίγυπτο, από όπου είχε ξεκινήσει η Αραβική Άνοιξη το 2011), καθώς απαιτούσαν την επιβολή μιας αληθινά συνταγματικής μοναρχίας και την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!