Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Λιθουανία: Η αντιπολιτευόμενη Ένωση της Πατρίδας κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών
[Ζούγκλα]: Λιθουανία: Η αντιπολιτευόμενη Ένωση της Πατρίδας κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών

[Ζούγκλα]: Λιθουανία: Η αντιπολιτευόμενη Ένωση της Πατρίδας κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών

Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα Ένωση της Πατρίδας-Λιθουανοί Χριστιανοδημοκράτες προηγείται με ποσοστό 24,8% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Λιθουανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας, καθώς η υψηλή ανεργία και η αύξηση του χρέους έπληξε τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο συνασπισμός Ένωση Αγροτών και Πρασίνων του πρωθυπουργού Σαούλιους Σκβερνέλις ακολουθεί με ποσοστό 17,5%, καθώς τα τρία μικρότερα κόμματα της συμμαχίας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο 5% για να ενταχθούν στο κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι διακυβεύεται η παραμονή του στην εξουσία. Ωστόσο ο δεύτερος γύρος των εκλογών μπορεί να αλλάξει ξανά τις ισορροπίες.

Η πορεία της οικονομίας της Λιθουανίας ήταν καλύτερη από ό,τι ορισμένων άλλων χωρών της ΕΕ κατά την κρίση που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε επικρίσεις επειδή δεν κατάφερε να μειώσει την ανεργία, ούτε να αντιμετωπίσει την αύξηση του χρέους και για το ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.

Εβδομήντα έδρες του κοινοβουλίου θα καλυφθούν ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών βάσει αναλογικής ψηφοφορίας, ενώ άλλες 71 θα κριθούν σε δύο εβδομάδες στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Οι ειδικοί αναμένουν δύσκολες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των έξι κομμάτων που προβλέπεται βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου να μπουν στο κοινοβούλιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!