Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ζούγκλα]: Κατάπαυση πυρός μεταξύ Ερντογάν και αγορών
[Ζούγκλα]: Κατάπαυση πυρός μεταξύ Ερντογάν και αγορών

[Ζούγκλα]: Κατάπαυση πυρός μεταξύ Ερντογάν και αγορών

Για «κατάπαυση πυρός» μετά από δύο χρόνια αντιπαράθεσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τις αγορές κάνει λόγο το Bloomberg, σχολιάζοντας τις χθεσινές του δηλώσεις για ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Τα στοιχεία αυξάνονται ραγδαία ότι η Τουρκία βιάζεται να εκτελέσει μια δραματική αλλαγή στην πολιτική της, μετακινούμενη σε ένα πιο ορθόδοξο πλαίσιο», αναφέρει η Phoenix Kalen, strategist της Societe Generale SA στο Λονδίνο. «Πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων της» την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς έως και 4 ποσοστιαίων μονάδων, στο 14,25%.

Η τουρκική λίρα βρέθηκε χθες να κερδίζει έως και 4,6% έναντι του δολαρίου, ενώ κατευθύνεται για τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σε πάνω από δέκα χρόνια. Την ίδια στιγμή ο δείκτης Borsa Istanbul 100 διευρύνει το ανοδικό του σερί για ένατη συνεδρίαση, αντλώντας ώθηση από το ράλι των τραπεζικών μετοχών. Το τελευταίο ράλι οδήγησε σε ιστορικό υψηλό τον δείκτη.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σημειώνει το Bloomberg, σηματοδοτούν μια δραματική αναστροφή από την προηγούμενη στάση του που πυροδότησε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις τουρκικές αγορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Το 2018, λίγο πριν αναλάβει τις διευρυμένες εξουσίες που του έδινε το νέο σύνταγμα της χώρας, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να εφαρμόσει την ανορθόδοξη άποψη του ότι τα χαμηλότερα επιτόκια προωθούν βραδύτερο πληθωρισμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!