Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ζούγκλα]: Ιράν: Πρόσβαση των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σε δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση
[Ζούγκλα]: Ιράν: Πρόσβαση των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σε δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

[Ζούγκλα]: Ιράν: Πρόσβαση των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σε δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μπόρεσε να διενεργήσει τους ελέγχους της σε μια δεύτερη εγκατάσταση στο Ιράν όπου μπορεί να πραγματοποιήθηκαν μη δηλωμένες πυρηνικές δραστηριότητες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

“Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ιράν, η ΙΑΕΑ πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα μια συμπληρωματική πρόσβαση στη δεύτερη εγκατάσταση της χώρας και έλαβε περιβαλλοντικά δείγματα”, έγραψε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωσή της.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα επέτρεπε την πρόσβαση της ΙΑΕΑ και στις δύο εγκαταστάσεις, μετά την επίσκεψη στην Τεχεράνη του γενικού διευθυντή του διεθνούς οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Την πρώτη εγκατάσταση επισκέφθηκαν επιθεωρητές στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν είχε αρνηθεί την πρόσβαση στη διεθνή υπηρεσία νωρίτερα φέτος, εκτιμώντας ότι το αίτημά της βασιζόταν αποκλειστικά σε ισχυρισμούς του Ισραήλ.

Το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ ενέκρινε απόφαση τον περασμένο Ιούνιο, την πρώτη από το 2012, η οποία ζητούσε από το Ιράν να συμμορφωθεί στα διεθνή αιτήματα.

Αυτή η διελκυστίνδα απείλησε κάποια στιγμή την πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία κρέμεται σε μια κλωστή μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτήν το 2018.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Γκρόσι δήλωσε ότι η ανάλυση των περιβαλλοντικών δειγμάτων που ελήφθησαν από την πρώτη εγκατάσταση δεν θα διαρκέσει “λιγότερο από δύο μήνες, ίσως δύο ή τρεις μήνες”.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!