Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Η Φάνι Ίτον και η Προ-Ραφαηλίτικη Αδελφότητα στην Αγγλία
[Ζούγκλα]: Η Φάνι Ίτον και η Προ-Ραφαηλίτικη Αδελφότητα στην Αγγλία

[Ζούγκλα]: Η Φάνι Ίτον και η Προ-Ραφαηλίτικη Αδελφότητα στην Αγγλία

Η Φάνι Ίτον ήταν μοντέλο ζωγράφων από την Τζαμάικα, που συνδέθηκε με την Προ-Ραφαηλίτικη Αδελφότητα στην Αγγλία. Πόζαρε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860 για μία σειρά από αξιόλογους Άγγλους ζωγράφους και βοήθησε στον επαναπροσδιορισμό των βικτωριανών προτύπων ομορφιάς.

Η Φάνι Ίτον γεννήθηκε ως Φάνι Ματίλντα Άντγουιστλ στο Σάρει της Τζαμάικα στις 13 Ιουλίου 1835. Μετακόμισε με τη μητέρα της στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840, πριν από την αρχή της Βικτωριανής Εποχής. Στα 20 της, άρχισε να ποζάρει για ζωγράφους πορτρέτων στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, και σύντομα τράβηξε την προσοχή μιας μυστικής κοινωνίας ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών που ονομαζόταν Προ-Ραφαηλίτικη Αδελφότητα.

Η Ίτον έκανε το ντεμπούτο της στον πίνακα του Σίμιον Σόλομαν «The Mother of Moses» («Η Μητέρα του Μωυσή»), ο οποίος εκτέθηκε το 1860 στη Βασιλική Ακαδημία. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, πόζαρε για μία σειρά από διακεκριμένους καλλιτέχνες της Προ-Ραφαηλίτικης τέχνης, όπως ο Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, ο Τζον Έβερετ Μίλεϊ και η Ρεβέκκα Σόλομαν. Η ομάδα κράτησε την Ίτον ως μοντέλο ιδανικής ομορφιάς και την παρουσίασε σε μια εποχή που τα μαύρα άτομα υποεκπροσωπούνταν σημαντικά και συχνά εκπροσωπούνταν αρνητικά, στη βικτωριανή τέχνη.

Η καριέρα της διάρκεσε σχεδόν σ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860 και η τελευταία της παρουσία ως μοντέλο καταγράφηκε το 1867 στον πίνακα του Μίλεϊ «Jephthah» («Ιεφθάε»).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!