Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Ζούγκλα]: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα
[Ζούγκλα]: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα

[Ζούγκλα]: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Η φιλοξενία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν περνάει απαρατήρητη ούτε από τους διεθνολόγους ούτε από τους αναλυτές της γεωστρατηγικής. Μία συμβολική κίνηση, πολλά υποσχόμενη, με κύριο στοιχείο την μετατροπή της Σούδας σε βάση μόνιμου ελλιμενισμού του τεραστίων διαστάσεων πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams, από το οποίο μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε ευρύτατες επιχειρήσεις. Συνέπεια αυτής της κίνησης είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων υποστήριξης της βάσης.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται τη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο και αυτό δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Πομπέο δεν θα μεταβεί στην Τουρκία, ως είθισται, από τους αμερικανούς πολιτικούς έπειτα από κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει ένας νέος, δεύτερος ναύσταθμος στην Κρήτη, στη Σούδα, με λειτουργία ανάλογη εκείνου της Σαλαμίνας, ώστε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) να αποκτήσει όχι μόνο θεσμική, αλλά και επιχειρησιακή βαρύτητα. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συνδράμουν στη διαμόρφωση του ΣΔΑΜ, όπου υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενώ η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για επιτάχυνση της διαμόρφωσης και του Ναυστάθμου Κρήτης του Πολεμικού Ναυτικού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!