Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ζούγκλα]: Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα
[Ζούγκλα]: Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

[Ζούγκλα]: Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα σημείωσε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών όσον αφορά την ισοτιμία της με το δολάριο την ώρα που ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν επανέλαβε την αντίρρησή του στην επιβολή υψηλότερων επιτοκίων ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός άμυνας της τουρκικής λίρας στις πιέσεις τις οποίες δέχεται. Η λίρα διολίσθησε κατά 0,4% αγγίζοντας τις 7,4606 TL το δολάριο. Οι συνολικές απώλειες της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2020 φθάνουν το 20%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εμφανίζεται αβοήθητη και χωρίς οπλοστάσιο στο εγχείρημά της να ελέγξει τη ραγδαία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και όλα αυτά λόγω της επιμονής του Ταγίπ Ερντογάν να αρνείται πεισματικά την αναμόρφωση των επιτοκίων όπως επιτάσσει η κοινή λογική αλλά και η κοινή πρακτική παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν απέπεμψε και αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τον Ιούλιο που μας πέρασε επειδή δεν δέχτηκε να μειώσει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια όπως ζητούσε επίμονα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Αντί μάλιστα να αυξηθούν τα επιτόκια, οι σχεδιαστές της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία, δηλαδή η τουρκική προεδρία, επέβαλλε στις τράπεζες να δανειστούν από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού τους κατά 10% στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες πρέπει βεβαίως να ελεγχθούν, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας στα τέλη Αυγούστου δεν ξεπερνούσαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό εξαιρετικά ανεπαρκές για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος και της τουρκικής οικονομίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!