Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ζούγκλα]: Αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά καταγράφει ο «Δείκτης Φόβου» του ΚΕΠΕ
[Ζούγκλα]: Αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά καταγράφει ο «Δείκτης Φόβου» του ΚΕΠΕ

[Ζούγκλα]: Αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά καταγράφει ο «Δείκτης Φόβου» του ΚΕΠΕ

Αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά καταγράφει ο «Δείκτης Φόβου» που καταρτίζει κάθε μήνα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σημερινή ανακοίνωση: ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV σημείωσε αύξηση τον Οκτώβριο του 2020 φτάνοντας το 34,33% στις 30/10/2020 από 27,42% στις 30/9/2020.

Ο δείκτης ξεπέρασε τον ιστορικό μέσο όρο του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,15%. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη σημείωσε αύξηση τον Οκτώβριο του 2020 φτάνοντας στο 28,24% από 26,66% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Όπως σημειώνεται «η πορεία του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά. Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτα συνδέεται και με την επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων αναφορικά με τον Covid-19, τα οποία κατέστησαν απαραίτητη τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, καθώς και με τις επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά στον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) αυτός βασίζεται σε ένα υπόδειγμα δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!