Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Ζούγκλα]: Αυτοψία Λ. Μενδώνη στα έργα Πολιτισμού και στις ανασκαφές που διενεργούνται σε Χαλκίδα και Ερέτρια
[Ζούγκλα]: Αυτοψία Λ. Μενδώνη στα έργα Πολιτισμού και στις ανασκαφές που διενεργούνται σε Χαλκίδα και Ερέτρια

[Ζούγκλα]: Αυτοψία Λ. Μενδώνη στα έργα Πολιτισμού και στις ανασκαφές που διενεργούνται σε Χαλκίδα και Ερέτρια

Αυτοψία στα έργα Πολιτισμού και στις ανασκαφές που διενεργούνται στη Χαλκίδα και την Ερέτρια, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, όπως ενημερώνει με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ. Η υπουργός συνοδευόταν από την Έφορο Αρχαιοτήτων Εύβοιας, Αγγελική Σίμωσι, και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟΑ.

Αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η πρώτη στάση του κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ ήταν στον Ναό της Αγίας Παρασκευής, στη Χαλκίδα, όπου υποδέχθηκαν την υπουργό ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, ο βουλευτής Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και η δήμαρχος Χαλκίδας Έλενα Βάκα.

Ο ναός, ο οποίος κηρύχθηκε το 1921 ως «προέχον βυζαντινό μνημείο», είναι το σημαντικότερο σωζόμενο μεσαιωνικό μνημείο της πόλης και ένα από τα σπουδαιότερα της περιόδου της Φραγκοκρατίας, στην Ελλάδα. Οι σημαντικές ζημιές που παρουσιάζει το βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα, υπαγορεύουν την άμεση εξασφάλιση και την προστασία του.

Σύμφωνα με την μελέτη προτείνεται: Συστηματική ανασκαφή στον βόρειο και νότιο περίβολο του ναού -με συντήρηση των τυχόν ευρημάτων- ο έλεγχος της θεμελίωσης της τοιχοποιίας και η ενίσχυση της με μικροπασσάλους και νέες αντηρίδες, η αποξήλωση όλων των νεώτερων δομικών ενισχύσεων, η διατήρηση, συντήρηση και ενίσχυση της μοναδικής παλαιάς στέγης του Πρεσβυτερίου, η συντήρηση του παλαιού ξύλινου πατώματος και στηθαίου στο γυναικωνίτη, η κατασκευή κουφωμάτων, η συντήρηση των λίθινων λαξευτών μεσαιωνικών κατασκευών του μαρμάρινου τέμπλου, η συντήρηση του ξυλόγλυπτου εξοπλισμού, η ανάδειξη ανασκαφικών ευρημάτων και η εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΖΟΥΓΚΛΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!