Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Tribune]: «Το ΒΗΜΑ»: Η ανεργία μετά το «άνοιγμα» θα φτάσει στο 29,3% – Στα πιο άγρια μνημόνια ήταν 27,5%
[Tribune]: «Το ΒΗΜΑ»: Η ανεργία μετά το «άνοιγμα» θα φτάσει στο 29,3% – Στα πιο άγρια μνημόνια ήταν 27,5%

[Tribune]: «Το ΒΗΜΑ»: Η ανεργία μετά το «άνοιγμα» θα φτάσει στο 29,3% – Στα πιο άγρια μνημόνια ήταν 27,5%

Εκρηκτική αναμένεται η άνοδος της ανεργίας στη χώρα μας, με το «άνοιγμα» της οικονομίας, όταν υποχωρήσει η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Κώστα Παπαδή στο «Βήμα της Κυριακής».

Η πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας, χωρίς τον «παραμορφωτικό φακό» των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ενδέχεται να είναι χειρότερη και από αυτή των πρώτων μνημονιακών χρόνων, όταν κορυφωνόταν η κατάρρευση της οικονομίας.

Το χειρότερο σενάριο μελέτης που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» γύρω από το άνοιγμα της οικονομίας δείχνει εκτίναξη της ανεργίας στο 29,3% και 1.350.000 ανέργους στο τέλος του 2021, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 27,5% που ήταν το 2013 και αποτελεί τη δυσμενέστερη καταγραφή της μνημονιακής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, η ανεργία θα εκτιναχθεί στα επίπεδα της εποχής των μνημονίων αν δεν υπάρχει το «δίχτυ προστασίας» της αναστολής των συμβάσεων – Το δυσμενές, το ενδιάμεσο και το ηπιότερο σενάριο

Σχετικό είναι το άρθρο των Σάββα Ρομπόλη, ομότιμου καθηγητή του Παντείου, και του Βασίλη Μπέτση, δόκτωρος στο ίδιο πανεπιστήμιο, οι οποίοι αναφέρονται σε τρία σενάρια.

Το άρθρο στο «Βήμα»:

Τον Δεκέμβριο του 2019 η στατιστική ανεργία στην Ελλάδα ήταν 16,5% (770.000 άτομα) του εργατικού δυναμικού και η απασχόληση ήταν 3.913 εκατομ. άτομα.

Το 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας και τα lockdown στην οικονομία, τα προγράμματας στήριξης, όπως το SURE, διατήρησαν την μέση στατιστική ανεργία στο επίπεδο του 16,5% (765.000 άτομα) και την απασχόληση στο επίπεδο των 3.870 εκατομ. ατόμων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!