Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Βαρβιτσιώτης: «Η Μεσόγειος δε χρειάζεται άλλες εντάσεις και ταραξίες»
[Tribune]: Βαρβιτσιώτης: «Η Μεσόγειος δε χρειάζεται άλλες εντάσεις και ταραξίες»

[Tribune]: Βαρβιτσιώτης: «Η Μεσόγειος δε χρειάζεται άλλες εντάσεις και ταραξίες»

«H Ευρώπη έχει μπροστά της μεγάλες και πολλαπλές προκλήσεις να διαχειριστεί και, αν δεν το κάνει έγκαιρα και αποτελεσματικά, γρήγορα θα παραγκωνιστεί», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Βαρβιτσιώτη:

Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι το νέο μεγάλο της στοίχημα

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου EUMED την προηγούμενη εβδομάδα, ένα πράγμα είχε γίνει σαφές τόσο στους Ευρωπαίους ηγέτες όσο και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες: ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της μεγάλες και πολλαπλές προκλήσεις να διαχειριστεί και, αν δεν το κάνει έγκαιρα και αποτελεσματικά, γρήγορα θα παραγκωνιστεί.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι συνεχείς και ο χάρτης των συμμαχιών αλλάζει διαρκώς.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός έχει μετατοπιστεί στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό, η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν συνοδεύτηκε από αυξημένες προσφυγικές ροές, ενώ οι εμφύλιοι και οι υβριδικές απειλές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πυκνώνουν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανακατατάξεων, η Ευρώπη χρειάζεται να ισχυροποιήσει τη φωνή της.

Πρέπει να αποδειχθεί αυτάρκης και αυτόνομη στα κρίσιμα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας. Δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από άλλους, για να έχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της. Χρειάζεται να αναπτύξει τη δική της ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας, να εμβαθύνει τους δικούς της θεσμούς άμυνας και να εξοπλιστεί με τα δικά της μέσα για την αντιμετώπιση των κρίσεων στη γειτονιά της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!