Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Η Τουρκία προκαλεί με αεροναυτική άσκηση μεταξύ Κρήτης και Λιβύης
[Tribune]: Η Τουρκία προκαλεί με αεροναυτική άσκηση μεταξύ Κρήτης και Λιβύης

[Tribune]: Η Τουρκία προκαλεί με αεροναυτική άσκηση μεταξύ Κρήτης και Λιβύης

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικόεξέδωσε NAVTEX για μια αεροναυτική άσκηση μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. Οι Τούρκοι ονόμασαν τις τρεις θαλάσσιες περιοχές που διεξάγουν την άσκηση «Μπαρμπαρός» (Barbaros), «Τουργκούτ Ρέις» (Turgut Reis) και «Τζάκα Μπέη» (Çaka Bey).

Η άσκηση, σύμφωνα με την ερντογανική «Yeni Safak» , είναι πολεμικής προπαρασκευής στην Ανατολική Μεσόγειο την ίδια ώρα που η ένταση κλιμακώνεται στη Λιβύη.

Στην οκτάωρη άσκηση στα διεθνή ύδατα, συμμετέχουν 17 αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία.

Ωστόσο, όπως βλέπετε στην κεντρική εικόνα τις θαλάσσιες περιοχές της άσκησης (κόκκινα τετράγωνα), η «Τζάκα Μπέη» είναι εντελώς μέσα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, στην ελληνική ΑΟΖ που αμφισβητεί η Τουρκία.

Ο Τζάκα Μπέη, ή «Τζαχᾶς» στα μεσαιωνικά ελληνικά , ήταν ένας Σελτζούκος πολέμαρχος που υπηρετούσε στον βυζαντινό στρατό (ανατολικορωμαϊκό στρατό), ο οποίος στασίασε και ίδρυσε δικό του κράτος με πρωτεύουσα τη Σμύρνη και κάποια ελληνικά νησιά. Θέλησε μάλιστα να ανακηρυχθεί και Ρωμαίος αυτοκράτορας. Τελικά η ανταρσία του κατεστάλη. Ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τους Οθωμανούς, είναι προγενέστερος.

Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι είχαν ονομάσει το σχέδιο εισβολής τους στην Ελλάδα «Επιχείριση Τζάκα Μπέη» και το ίδιο όνομα επιλέγουν και τώρα για την «εισβολή» στην ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης για άσκηση.

Οι άλλες δύο ονομασίες είναι των Οθωμανών ναυάρχων Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και Τουργκούτ Ρεΐς , που αμφότεροι ήταν Έλληνες εξισλαμισμένοι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!