Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Οι Τούρκοι διχοτόμησαν το Αιγαίο με πρόσχημα την «έρευνα και διάσωση» – Αντίδραση από Αθήνα
[Tribune]: Οι Τούρκοι διχοτόμησαν το Αιγαίο με πρόσχημα την «έρευνα και διάσωση» – Αντίδραση από Αθήνα

[Tribune]: Οι Τούρκοι διχοτόμησαν το Αιγαίο με πρόσχημα την «έρευνα και διάσωση» – Αντίδραση από Αθήνα

Με μία ανάρτηση του ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του… επέκτεινε τον χώρο ευθύνης για έρευνα και διάσωση, διχοτομώντας το Αιγαίο στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο χάρτης, που δημοσιεύει και συνοδεύει την ανάρτησή του, χωρίζει το Αιγαίο στη μέση και περιλαμβάνει και κομμάτι της Κρήτης στην «επέκταση του χώρου έρευνας διάσωσης», που αυθαίρετα βεβαίως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.

Έντονη είναι η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: ΔΙΑΒΑΣΤΕ πατώντας ΕΔΩ

«Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί» αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου δήλωσε:

«Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στη γαλάζια πατρίδα μας για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζήτησης των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Καλή τύχη στη χώρα μας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης».

Η περιοχή που ανέφερε, συμπεριλάμβανε και το… μισό Αιγαίο και μάλιστα έβγαλε και χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», ο οποίος ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Έτσι λοιπόν, ήρθε και η αναμενόμενη ελληνική απάντηση, με την οποία το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να συμφιλιωθεί επιτέλους με τη διεθνή νομιμότητα» και την κατηγορεί ευθέως ότι με τις κινήσεις της «βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Δείτε τι ειπώθηκε σχετικά στο Open:
Η απάντηση του Ελλληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

»Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!