Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Τηλεφωνική συνομιλία Τζο Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ: «Να διαχειριστούμε υπεύθυνα τον ανταγωνισμό»
[Tribune]: Τηλεφωνική συνομιλία Τζο Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ: «Να διαχειριστούμε υπεύθυνα τον ανταγωνισμό»

[Tribune]: Τηλεφωνική συνομιλία Τζο Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ: «Να διαχειριστούμε υπεύθυνα τον ανταγωνισμό»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο τους τηλεφώνημα εδώ και επτά μήνες.

Σε δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι και οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για την ευθύνη και των δύο εθνών να διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση».

Πρόκειται για την δεύτερη μόνο τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Μπάιντεν.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ήταν τεταμένες, με συγκρούσεις σε θέματα όπως το εμπόριο, η κατασκοπεία και η πανδημία.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια ευρεία, στρατηγική συζήτηση στην οποία συζητήθηκαν τομείς όπου τα συμφέροντά μας συγκλίνουν και τομείς όπου τα συμφέροντα, οι αξίες και οι προοπτικές μας αποκλίνουν», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Αυτή η συζήτηση, όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος Μπάιντεν, ήταν μέρος της συνεχούς προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να διαχειριστεί υπεύθυνα τον ανταγωνισμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ», αναφέρεται επίσης.

Το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV δήλωσε ότι το τηλεφώνημα ήταν «ειλικρινές (και) σε βάθος», προσθέτοντας ότι κάλυψε «εκτεταμένη στρατηγική επικοινωνία και … θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Το αν η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να χειριστούν σωστά τις σχέσεις τους … είναι κρίσιμο για το μέλλον και το πεπρωμένο του κόσμου», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κλήση έγινε κατόπιν αιτήματος του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είχε «εξοργιστεί» από την απροθυμία των Κινέζων αξιωματούχων χαμηλότερου επιπέδου να διεξάγουν ουσιαστικές συνομιλίες με την κυβέρνησή του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!