Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Συρίγος: Η Τουρκία επιδιώκει χαμηλούς τόνους γιατί κρίνεται η σχέση της με την Αμερική
[Tribune]: Συρίγος: Η Τουρκία επιδιώκει χαμηλούς τόνους γιατί κρίνεται η σχέση της με την Αμερική

[Tribune]: Συρίγος: Η Τουρκία επιδιώκει χαμηλούς τόνους γιατί κρίνεται η σχέση της με την Αμερική

Με επιθυμία για θετική ατζέντα, αλλά και εν αναμονή της στάσης που θα τηρήσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ιδιωτική του επίσκεψη την Κυριακή στη Θράκη, η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ και τις επίσημες συνομιλίες που θα έχει την Δευτέρα με τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Για το θέμα, μίλησε στην ΕΡΤ ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο.

Ιδιαιτερότητα της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, είναι ότι πρώτα ο κ. Τσαβούσογλου θα πάει στη Θράκη και μετά θα έχει συναντήσεις κορυφής στην Αθήνα.

«Σίγουρα θα χρησιμοποιήσει τους όρους “Tούρκοι” για τη μουσουλμανική μειονότητα.

»Αυτή είναι μια πάγια θέση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από το 1959.

»Δεν είναι έκπληξη, όπως και πάγια θέση δική μας είναι ότι βάσει της Συνθήκη της Λωζάννης η μειονότητα είναι μουσουλμανική.

»Έχει μέσα εθνοτικές ομάδες, μία εκ των οποίων είναι τουρκογενής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συλλήβδην όλη η μειονότητα βαφτίζεται τουρκική», δήλωσε ο κ. Συρίγος αναφέροντας ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι διμερείς σχέσεις, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και η προετοιμασία μιας νέας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Προτιμώ οι αντιπαραθέσεις να είναι σε διπλωματικό επίπεδο κατά τη διάρκεια ερωτοαποκρίσεων, σε συνεντεύξεις, παρά να τις βλέπουμε με πλοία και αεροπλάνα στην Ανατολική Μεσόγειο είπε στην εκπομπή «Από τις Έξι», ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη φάση η Τουρκία επιδιώκει σχετικά χαμηλούς τόνους καθώς αυτό που την ενδιαφέρει είναι οι σχέσεις της με την Αμερική».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!