Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Pax Mediterranea: Ο Μακρόν ανακοίνωσε το μεγάλο σχέδιο – Λίγοι τον κατάλαβαν
[Tribune]: Pax Mediterranea: Ο Μακρόν ανακοίνωσε το μεγάλο σχέδιο – Λίγοι τον κατάλαβαν

[Tribune]: Pax Mediterranea: Ο Μακρόν ανακοίνωσε το μεγάλο σχέδιο – Λίγοι τον κατάλαβαν

Σε μια πολύ σοβαρή και ιδιαίτερα βαρύνουσα δήλωση, που λίγοι την κατάλαβαν, προέβη το περασμένο Σάββατο ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τα έθνη της Μεσογείου να συγκροτήσουν μια «Pax Mediterranea».

Απευθυνόμενος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τους συμμετέχοντες του συνεδρίου «Middle East Mediterranean MEM Summer Summit», ο Γάλλος Πρόεδρος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι διακατέχεται από σύνδρομο αναβίωσης ενός αυτοκρατορικού παρελθόντος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας «Pax Mediterranea» όπως την αποκάλεσε, για την υπέρβαση των συγκρούσεων και της στασιμότητας στη Μεσόγειο και τη χρήση των ενεργειακών κοιτασμάτων για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των λαών της περιοχής.

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε κατά έναν τρόπο μια “Pax Mediterranea”.

»Γιατί βλέπουμε μια αυτοκρατορική περιφερειακή δύναμη να επιστρέφει με κάποιου είδους φαντασιώσεις της δικής της ιστορίας και αναφέρομαι στην Τουρκία».

Η ιδέα μιας «Pax Mediterranea» δεν είναι καινοφανής.

Συζητήθηκε και πριν μια δεκαετία, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ως μια μεσογειακή ένωση νοτιοευρωπαϊκών και βορειοαφρικανικών κρατών, εναλλακτική στη «γερμανοκρατούμενη» ΕΕ.

Ως μια συμμαχία των «λαών της θάλασσας».

Λέγεται μάλιστα ότι μεταξύ των υπερμάχων της ήταν και ο Στρος Καν, πριν «χαθεί» άδοξα από το προσκήνιο εξαιτίας της λαγνείας του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!