Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Πάιατ: Βασικός εταίρος η Ελλάδα στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας
[Tribune]: Πάιατ: Βασικός εταίρος η Ελλάδα στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας

[Tribune]: Πάιατ: Βασικός εταίρος η Ελλάδα στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας

Η Ελλάδα είναι βασικός εταίρος της Αμερικής στην οικοδόμηση της διαφοροποίησης των πηγών και διαδρομών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισήμανε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο του 5ου Southeast Europe Energy Forum, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Αμερικανός πρέσβης σχολιάζει επίσης την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, υπογραμμίζοντας πως καθιστά ακόμη πιο επιτακτική τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους τους για ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης, ενώ αναφέρεται και στη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, μετά την παρουσία των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018 και τα θεμέλια που έβαλε ώστε να έρθουν -και να συνεχίσουν να έρχονται- αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Με αφορμή εξάλλου την παρουσία άλλων τεσσάρων Αμερικανών πρέσβεων από χώρες της περιοχής στο χθεσινό φόρουμ (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Σερβία), ο κ. Πάιατ υπογραμμίζει την περιφερειακή διάσταση που έχει δοθεί στη συνεργασία σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απεξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό μονοπώλιο αλλά και τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αναφέρθηκε δε και στη συνάντηση που είχαν οι Αμερικανοί πρέσβεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο περιθώριο του φόρουμ, και τη συζήτηση που έγινε για τις προκλήσεις από τη μετάβαση στις ΑΠΕ, όπως και για την ανάγκη ανάπτυξης της συνδεσιμότητας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε «όταν -για παράδειγμα- η Αλβανία έχει έλλειμμα στην υδροηλεκτρική της ενέργεια να «τραβά» ηλεκτρισμό από άλλες πηγές εδώ, στην Ελλάδα, κι αντίθετα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα, όταν υπάρχει αυξημένη ενεργειακή ζήτηση, η Ελλάδα να μπορεί να «τραβά» ενέργεια από τους γείτονες της».

Ο Nord Stream 2 και το «αντίβαρο» του FSRU και του TAP

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις με την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία κι έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρέσβης σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Ο Nord Stream 2 καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη στενή συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την οικοδόμηση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών».

Σημειώνει δε, ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ο μέγιστος αριθμός εναλλακτικών λύσεων και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!