Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Tribune]: Ντομάτες Τουρκίας με ηπατίτιδα Α εντόπισαν οι ελληνικές Αρχές
[Tribune]: Ντομάτες Τουρκίας με ηπατίτιδα Α εντόπισαν οι ελληνικές Αρχές

[Tribune]: Ντομάτες Τουρκίας με ηπατίτιδα Α εντόπισαν οι ελληνικές Αρχές

Ντομάτες Τουρκίας με… ηπατίτιδα Α εντόπισαν οι ελληνικές Αρχές σε έλεγχο που διενήργησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές Αρχές κοινοποίησαν στο RASFF (Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τροφές και Ζωοτροφές) την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών σε ντομάτες από την Τουρκία που αντιστοιχούν στον ιό της ηπατίτιδας Α.

Οι τουρκικές ντομάτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών συνόρων, όπου κατά τη διεξαγωγή αναλύσεων οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν στην απόρριψη της εισαγωγής αυτών των ντοματών, εμποδίζοντας έτσι να φτάσουν στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ-μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η δειγματοληψία έγινε στις 17/08/2020, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αφορά αποξηραμένες ντομάτες.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται μάλιστα και η υπενθύμιση ότι «το πρόβλημα με τουρκικές ντομάτες μολυσμένες με ιό της ηπατίτιδας Α είναι παλιά ιστορία.

»Πριν μια δεκαετία (2010) είχε εκδηλωθεί επιδημία ηπατίτιδας Α σε Ευρωπαίους πολίτες, που οφειλόταν σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας εισαγόμενης από την Τουρκία στη Γαλλία και είχε υπάρξει τότε σχετική ειδοποίηση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Αναμένουμε από την Ε.Ε. να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας για τις εισαγωγές ντομάτας, όπως είχε πάρει πρόσφατα μέτρα κατά της Αργεντινής για τις εισαγωγές λεμονιών», αναφέρει το ρεπορτάζ του Σταύρου Παϊσιάδη.

«Ακάθαρτα χέρια»

Η ιστοσελίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκο Κατσαρό και του ζήτησε πληροφορίες για το πώς μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Α ένα τέτοιο προϊόν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!