Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Ο Νίκος Κοτζιάς κονιορτοποιεί την Τουρκία για τα Δωδεκάνησα
[Tribune]: Ο Νίκος Κοτζιάς κονιορτοποιεί την Τουρκία για τα Δωδεκάνησα

[Tribune]: Ο Νίκος Κοτζιάς κονιορτοποιεί την Τουρκία για τα Δωδεκάνησα

«Απάντηση σε τουρκικές αιτιάσεις για τα Δωδεκάνησα» δίνει ο Νίκος Κοτζιάς με μακροσκελές άρθρο του στη σελίδα του στο Facebook. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών γράφει:

Απάντηση σε τουρκικές αιτιάσεις για τα Δωδεκάνησα

Η Τουρκία θέτει θέμα «αποστρατιωτικοποίησης» των Δωδεκανήσων και κυριαρχίας σε νησίδες και βραχονησίδες του ίδιου συμπλέγματος (και όχι μόνο).

Επιθυμεί τα ελληνικά νησιά αφοπλισμένα.

Μιλά για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών περιοχών, ενώ η ίδια έχει συστήσει την «Στρατιά του Αιγαίου» με στόχο τα ελληνικά νησιά.

Τις πραγματικές προθέσεις της, τις είδαμε στην Κύπρο και στα Ίμια.

Πιστεύω βαθιά, ότι τα δύο κράτη, Ελλάδα και Τουρκία, δεν πρέπει να λύσουν τις «διαφορές τους» με στρατιωτικά μέσα.

Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι στην περίπτωση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουμε να κάνουμε με δύο κράτη που το μόνο που διαφωνούν είναι στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης (ΔΔτΘ, 1982) αλλά με ένα κράτος, την Τουρκία, που επικαλείται παλιά αποικιοκρατικά «δικαιώματα» και αρνείται το ΔΔτΘ.

Για αυτό, η προσέγγιση ότι τα δύο κράτη έχουν μεταξύ τους προβλήματα που προκύπτουν απλά από την εφαρμογή του ΔΔτΘ και η λύση τους είναι θέμα διαλόγου, είναι ανεπαρκής.

Η δική μου ανάγνωση διαφέρει ριζικά από την κυρίαρχη ανάγνωση.

Τα προβλήματα στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν προκύπτουν μονοσήμαντα από τις διαφωνίες και αμφισβητήσεις ως προς την εφαρμογή του ΔΔτΘ.

Αντίθετα, προκύπτουν, ακόμα, από έναν μοναδικό τρόπο στην ιστορία της πολιτισμένης ανθρωπότητας -και προκλητικότητα- επιβολής των επιδιώξεων της Τουρκίας: Την επαναφορά «δικαιωμάτων» από την εποχή της αποικιοκρατίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!