Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Ο Νίκος Δένδιας σε Γκάνα και Γκαμπόν – Γιατί ενδιαφέρουν αυτές οι χώρες την Ελλάδα
[Tribune]: Ο Νίκος Δένδιας σε Γκάνα και Γκαμπόν – Γιατί ενδιαφέρουν αυτές οι χώρες την Ελλάδα

[Tribune]: Ο Νίκος Δένδιας σε Γκάνα και Γκαμπόν – Γιατί ενδιαφέρουν αυτές οι χώρες την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνεχίζοντας την πολιτική της διεύρυνσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, μετά την επίσκεψη στην Ρουάντα, θα επισκεφθεί διαδοχικά αύριο και μεθαύριο την Γκάνα και την Γκαμπόν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω χώρες θα αναλάβουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 και για διάστημα δύο ετών, θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεδομένης της Ελληνικής υποψηφιότητας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26, καθώς και την διαχρονική σημασία που έχει το ΣΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, και πιο πρόσφατα άλλα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Συρία, κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής, μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκτεταμένες διμερείς επαφές με ομολόγους του από 11 από τα 15 Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2022-25.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 5 Μόνιμα Μέλη (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία). Με 3 από αυτά έχει επίσης υπογράψει σημαντικές συμφωνίες.

Συγκρατείται επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γκάνα Shirley Ayorkor Botchwey και της Γκαμπόν Pacome Moubelet Boubeya στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!