Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Tribune]: Νέα υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s
[Tribune]: Νέα υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s

[Tribune]: Νέα υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας στο Β2, από Β1, προχώρησε την Παρασκευή βράδυ ο οίκος Moody`s, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση στους επόμενους 12 μήνες.

Ανάμεσα στους λόγους για διατήρηση των αρνητικών προοπτικών της τουρκικής οικονομίας, ο αμερικανικός οίκος επικαλείται, μεταξύ άλλων, τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο Moody`s υποβάθμισε επίσης στο Β2, από Β1, το όχημα ειδικού σκοπού Hazine Mustesarligi Varlik Kiralama A.S., που ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δημοκρατία της Τουρκίας και μέσω της οποίας το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει τα ισλαμικά ομόλογα «sukuk», διατηρώντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές.

Οι τρεις βασικοί λόγοι της υποβάθμισης, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, είναι τα εξωτερικά τρωτά σημεία της Τουρκίας που είναι πολύ πιθανό πλέον να οδηγήσουν σε κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, αλλά και το γεγονός ότι ενώ οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας αυξάνονται, τα θεσμικά όργανα της χώρας φαίνεται να είναι απρόθυμα ή ανίκανα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.

Ως τρίτο λόγο της υποβάθμισης, ο Moody`s επικαλείται «τη διάβρωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων της Τουρκίας, τα οποία αποτελούσαν πηγή πιστωτικής δύναμης (για τη χώρα) για πολλά χρόνια».

Ο διεθνής οίκος τονίζει πως η διατήρηση των αρνητικών προοπτικών αντικατοπτρίζει την άποψη του ότι τα φορολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι αναμένεται σήμερα.

«Αντικατοπτρίζει επίσης τους αρνητικούς κινδύνους που συνδέονται με την ανεπαρκή αντίδραση των αρχών, γεγονός που καθιστά την Τουρκία πιο πιθανό να υποστεί μια πλήρη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!