Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Μυστράς-Σακελλαροπούλου: «Έλληνες εσμέν το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί»
[Tribune]: Μυστράς-Σακελλαροπούλου: «Έλληνες εσμέν το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί»

[Tribune]: Μυστράς-Σακελλαροπούλου: «Έλληνες εσμέν το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί»

«Θέλω να σας αποχαιρετήσω με μια φράση του Πλήθωνα, μια φράση που εξακολουθεί να δονεί με ενθουσιασμό την ψυχή κάθε Έλληνα: “Έλληνες εσμέν το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί”».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απαντώντας στον δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα, κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο κοινοτικό κατάστημα του Μυστρά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των «Παλαιολογείων 2021».

Ειδικότερα, υποδεχόμενος ο δήμαρχος Σπάρτης, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο κοινοτικό κατάστημα του Μυστρά, της προσέφερε μια επετειακή συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων και απαντώντας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Πέτρο Δούκα, ανέφερε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη εμπειρία που μου προσφέρατε να περπατήσω στην καστροπολιτεία του Μυστρά, εστία της πολιτικής και πνευματικής ζωής της βυζαντινής αυτοκρατορίας λίγο πριν από την πτώση της.

»Τον τόπο των Παλαιολόγων και του Πλήθωνα του Γεμιστού, αυτής της κορυφαίας πνευματικής φυσιογνωμίας των ύστερων βυζαντινών χρόνων, που επανεισήγαγε την πλατωνική σκέψη στη δυτική Ευρώπη και έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στην Αναγέννηση.

»Ένθερμος υπερασπιστής της φυσικής και πολιτισμικής συνέχειας του ελληνισμού, ο Γεμιστός μετέδωσε και στον μαθητή του, τον “πανάριστον άνακτα” Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, την ιδέα της συγκρότησης ενός εθνικού ελληνικού κράτους.

»Την ιερή αυτή ιδέα, την οποία θα πραγμάτωναν τετρακόσια χρόνια αργότερα, οι Έλληνες του 1821».

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευσταθίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!