Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Tribune]: Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ότι σκόπιμα ρίχνει τη λίρα για να βοηθήσει τους βιομηχάνους
[Tribune]: Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ότι σκόπιμα ρίχνει τη λίρα για να βοηθήσει τους βιομηχάνους

[Tribune]: Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ότι σκόπιμα ρίχνει τη λίρα για να βοηθήσει τους βιομηχάνους

Η κεμαλική «κεντροαριστερή» αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έβαλε στο στόχαστρό της τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφότου η λίρα επέκτεινε το χαμηλό ρεκόρ της την Τετάρτη.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής CHP, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι σκόπιμα πίεσε το νόμισμα σε υποτίμηση για να βοηθήσει τους βιομηχάνους και τους εξαγωγείς σε βάρος των απλών ανθρώπων.

Η λίρα υποχώρησε στα 8,96 ανά δολάριο μετά την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων στο 18% από την κεντρική τράπεζα στο 19% την Παρασκευή, ακόμη και μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 19,25%, στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές μέσω μέτρων τόνωσης, απέλυσε τρεις επικεφαλής κεντρικών τραπεζών σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Ισχυρίζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά.

«Η φωτιά του δολαρίου δεν υποχωρεί. Αυτό το έκανες, Ερντογάν, επίτηδες!», έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου στο Twitter.

«Δεν καταλαβαίνω πώς ένας γραφειοκράτης εφάρμοσε αυτές τις ανοησίες… Τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένα σε αυτή τη χώρα, δεν έχετε καμία συνείδηση!».

Η λίρα έχει χάσει το 16% της αξίας της φέτος, το μεγαλύτερο μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Η πτώση της λίρας προκάλεσε αύξηση στον πληθωρισμό και έκανε τις εισαγωγές ακριβότερες.

Ένα iPhone 12 με 64 GB μνήμης κοστίζει σχεδόν 10.000 λίρες, σχεδόν τέσσερις φορές τον καθαρό μηνιαίο μισθό για ένα άτομο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!