Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Καθηγητής Μάζης: Πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μετά τις 25 Σεπτεμβρίου
[Tribune]: Καθηγητής Μάζης: Πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μετά τις 25 Σεπτεμβρίου

[Tribune]: Καθηγητής Μάζης: Πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μετά τις 25 Σεπτεμβρίου

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης ανέλυσε τους σημαντικούς διπλωματικούς ελιγμούς που πρέπει να κάνει η Αθήνα, την κρισιμότητα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν και την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, που μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «…από τις έξι», η επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στην Κορσική είναι το πιο σημαντικό γεγονός αυτή την περίοδο σε επίπεδο διπλωματίας, καθώς θα φέρει τους δύο ηγέτες κοντά για να συζητήσουν θέματα που «καίνε» και την ελληνική και τη γαλλική εξωτερική πολιτική.

Μια πολύ θετική έκβαση αυτής της συνάντησης θα ήταν η υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία θα εμπεριέχει και στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη στάση άλλων χωρών απέναντι στα ελληνοτουρκικά είπε:

«Η Ιταλία όπως και η Ισπανία είναι βέβαιο ότι θα τηρήσουν θέση ισορροπιστού γιατί η κάθε μία εξ αυτών έχει ένα πακέτο συμφερόντων με την Τουρκία, αλλά έχω περισσότερες ελπίδες αυτή τη φορά γιατί η γαλλική και η ρωσική πολιτική στην Λιβύη έχουν δείξει στον κ. Ερντογάν μέχρι που μπορεί να φτάσει το χέρι του καθώς του το έχουν «κόψει» ήδη τέσσερις φορές.

»Συνεπώς αισθάνονται πιο σίγουροι, ειδικά η Γαλλία για τις εξελίξεις στη Λιβύη, πράγμα που μπορεί να την κάνει να φύγει από τη θέση της απόλυτης ισορροπίας και να προχωρήσει σε μια θετικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα»

Με αφορμή την επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο αναφέρθηκε και στις ελληνορωσικές σχέσεις, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν τήρησε και τόσο φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία στο πρόσφατο παρελθόν και αυτό δικαιολογεί σε έναν βαθμό τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ελλάδα.

Η πολυδιάστατη πολιτική πρέπει να ξαναμπεί στην ατζέντα της Ελλάδας και να έχουμε καλές σχέσεις τόσο με τη Δύση όσο και με τη Ρωσία.

«Πιστεύω λοιπόν ότι από τον Λαβρόφ εκείνο που μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι η μη ανοχή του στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, έχουμε παραδείγματα μιας τέτοιας μη ανοχής στη Λιβύη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!