Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Ο Ερντογάν επέλεξε την επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών για τη νέα κλιμάκωση
[Tribune]: Ο Ερντογάν επέλεξε την επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών για τη νέα κλιμάκωση

[Tribune]: Ο Ερντογάν επέλεξε την επέτειο της Συνθήκης των Σεβρών για τη νέα κλιμάκωση

Σαν σήμερα, 10 Αυγούστου 1920, υπεγράφη η Συνθήκη των Σεβρών, που δημιούργησε τη Μεγάλη Ελλάδα και περιόρισε την Τουρκία στα απολύτως «εθνικά» της εδάφη.

Σήμερα, επέτειος της Συνθήκης των Σεβρών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να προκαλέσει νέα κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη νέα NAVTEX για έρευνες του «Oruc Reis» στην ελληνική ΑΟΖ .

Όπως επέλεξε την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές και σχετιζόμενες Δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Συνθήκη των Σεβρών ήταν η συνθήκη διαμοιρασμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η συνθήκη του Μούδρου -30/10/1918- ήταν η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Τούρκων και των συμμάχων υποχρεώνοντας τον αφοπλισμό των Τούρκων και την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων καο του Βοσπόρου και την ελεύθερη διακίνηση των πλοίων από κ προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε αποδεκτή από τον σουλτάνο Μεχμέτ ΣΤ΄ ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τον θρόνο του, αλλά απορρίφθηκε από το ανεξάρτητο κίνημα των Νεότουρκων.

Το κίνημα υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποίησε αυτή τη διένεξη για να αυτοανακηρυχθεί κυβέρνηση και να καταργήσει το σουλτανάτο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!