Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Τι εκτιμούν Δεσποτόπουλος και Καραϊτίδης για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Αν. Μεσόγειο
[Tribune]: Τι εκτιμούν Δεσποτόπουλος και Καραϊτίδης για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Αν. Μεσόγειο

[Tribune]: Τι εκτιμούν Δεσποτόπουλος και Καραϊτίδης για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Αν. Μεσόγειο

Για την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και το ρόλο του Ερντογάν μίλησαν στον ΣΚΑΪ και στους «Αταίριαστους» ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραϊτίδης, οι εξελίξεις στη Λιβύη ασκούν μια σοβαρή επίδραση στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

«Σχετικά με εμάς έχουν προφανή βαρύτητα οι εξελίξεις αυτές κατόπιν του δεδηλωμένου και πραγματοποιηθέντος ενδιαφέροντος της Τουρκιάς να αναμειχθεί στις εξελίξεις και κατόπιν του τουρκολιβυκού συμφώνου, που εμείς καλώς χαρακτηρίσαμε παράνομο.

»Η κατάσταση είναι ασαφής και συγκεχυμένη», είπε.

Σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση του Σαββατοκύριακου ο πρέσβης επεσήμανε πως πάντα υπάρχει ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των γεγονότων στην περιοχή, που βρίσκεται σε τέτοια ρευστότητα με δύο αντιμαχόμενες για την εξουσία πλευρές.

Για την Αγία Σοφία, ο πρέσβης είπε ότι όσο πιθανό είναι να προχωρήσει στη μετατροπή της σε τζαμί, άλλο τόσο πιθανό είναι να αναστείλει την απόφασή του.

«Κλασικό και χαρακτηριστικό δείγμα της λειτουργίας της Τουρκικής ηγεσίας.

»Επισείει έναν κίνδυνο, θέτει μια απόφαση χωρίς να προσδιορίζει τον χρόνο πραγματοποίησης της και αναμένει να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις και να εκτιμήσει σε ποια χρονική στιγμή συμφέρει να υλοποιηθεί η απόφαση. Και κυρίως έναντι ανταλλαγμάτων».

Τέλος, ο κ. Καραϊτίδης εκτίμησε ότι «υπάρχει μια ζωηρή αντίδραση και διεθνώς.

»Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν θα θελήσει να εδραιώσει ή να ενισχύσει την παρουσία του στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο είναι και το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγεί ο Τραμπ».

Όπως είπε, «η Τουρκία συνηθίζει να επιχειρεί αυτά που προαναγγέλλει».

Αν της δοθεί ευκαιρία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!