Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Δένδιας: Η Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική
[Tribune]: Δένδιας: Η Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική

[Tribune]: Δένδιας: Η Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε το απόγευμα της Τετάρτης τα εγκαίνια της έκθεσης της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Ο υπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε κατ’ αρχήν την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν την Βυζαντινή Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη προστασίας μνημείων όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα μνημεία αυτά, κατά παράβαση των σχετικών διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, χρησιμοποιούνται πλέον για άλλους λόγους.

Η Ελλάδα λυπάται βαθιά για την ακατανόητη αυτή τουρκική επιλογή.

Επιλογή που συνδυαζόταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, με στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης. Με την απόπειρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αποσταθεροποιήσει σειρά χωρών της περιοχής, φίλων της Ελλάδας»

Ο Νίκος Δένδιας, πρόσθεσε:

«Αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. Να σέβεται τα μνημεία που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της.

Αυτό νομίζω ότι είναι και το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας. Αυτή εκτιμώ ότι είναι η θέληση ενός σημαντικού μέρους της».

Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την έκθεση, ο υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα μέσα στους επόμενους μήνες να καταστεί δυνατό, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας, να φιλοξενηθεί και σε άλλες πόλεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!