Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Bloomberg: Πού το πάει ο Ερντογάν στη Λιβύη – Η πίτα των 18 δισ. δολαρίων
[Tribune]: Bloomberg: Πού το πάει ο Ερντογάν στη Λιβύη – Η πίτα των 18 δισ. δολαρίων

[Tribune]: Bloomberg: Πού το πάει ο Ερντογάν στη Λιβύη – Η πίτα των 18 δισ. δολαρίων

Τις φιλοδοξίες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενή ανάλυσή του.

Πλέον, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, καθίσταται σαφές πως η Τουρκία δεν θέλει μόνο να προστατέψει τον Σάρατζ, αλλά να μετατρέψει τη Λιβύη σε προτεκτοράτο, αλλά και να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας, μια εξόχως κερδοφόρα δραστηριότητα για τις τουρκικές επιχειρήσεις.

Επέκταση επιρροής

Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη επέτρεψε στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας να αντεπιτεθούν στον λεγόμενο Εθνικό Στρατό (LNA) του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και παράλληλα απέρριψε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός από την Αίγυπτο, τον κύριο υποστηρικτή του Χάφταρ.

Η υποχώρηση του Χάφταρ προς τα ανατολικά έδωσε δικαιώματα υπεροχής στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και επιτρέπει στην Τουρκία να επεκτείνει την επιρροή της στη Λιβύη.

Παράλληλα, η Άγκυρα αναζητά πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, με έναν πιο ενεργό ρόλο από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ωστόσο –όπως όλα δείχνουν- ο Ερντογάν δεν σκοπεύει να μπει στο περιθώριο.

Όπως φαίνεται, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν γίνεται λόγος για άμεση απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων.

Αντίθετα, το «αποτύπωμα» της Τουρκίας στη Λιβύη είναι πιθανό να «μεγαλώσει» με σχέδια για την εκπαίδευση των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ (GNA).

Την ίδια ώρα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, το τουρκικό ναυτικό διεξάγει μεγάλες ασκήσεις, χωρίς να δίνει καμία σημασία στις ξένες δυνάμεις που παρακολουθούν, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η πίτα των 18 δισ. δολαρίων

Την περασμένη εβδομάδα, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ – συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Σαράτζ, για να συζητήσουν τρόπους για περισσότερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, επενδύσεων, υποδομών και πετρελαίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!