Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή της λογικής και της σοφίας
[Tribune]: Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή της λογικής και της σοφίας

[Tribune]: Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή της λογικής και της σοφίας

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προκειμένου να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη (11 και 12 Νοεμβρίου) με την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα tovima.gr ο κ. Σίσι εξαίρει το «υφιστάμενο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας», το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί για τον τρόπο δημιουργίας εποικοδομητικών και επιτυχημένων σχέσεων, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και τηρούνται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και οι αρχές της διεθνούς νομιμότητας και της καλής γειτονίας».

Ο πρόεδρος Σίσι θεωρεί ως «θεμελιώδες σημείο καμπής και ποιοτικό άλμα» στις διμερείς σχέσεις την υπογραφή συμφωνίας για τη οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) τον περασμένο Αύγουστο στο Κάιρο.

Πρόκειται, όπως επισημαίνει, για μία συμφωνία η οποία ακολουθεί «τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας» και αποτελεί πρότυπο για την περιφερειακή συνεργασία.

Παρά δε το γεγονός ότι δεν κατονομάζει ρητά την Τουρκία, ο αιγύπτιος ηγέτης καταδεικνύει με σαφήνεια την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

«Διαπιστώνουμε», τονίζει, «ότι υπάρχουν προκλήσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή της μεγιστοποίησης αυτής της συνεργασίας, αλλά μάλλον επιδιώκουν να την απειλήσουν και η πιο σημαντική από αυτές είναι η υιοθέτηση από πλευρές που είναι γνωστές σε όλους, επεκτατικών πολιτικών και προκλητικών πρακτικών που συνεπάγονται κατάφωρη παραβίαση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και έλλειψη σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας και συνεχή υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων, πράγμα που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το άρθρο του προέδρου της Αιγύπτου στο tovima.gr

Το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου την ώρα που έγραφα αυτό το άρθρο για την εφημερίδα σας, η οποία έχει σαφή επίδραση στην ελληνική σκηνή, είναι οι ιστορικοί και σταθεροί δεσμοί που έχουν ριζώσει μεταξύ των δύο λαών μας από την εποχή των Φαραώ και των Αρχαίων Ελλήνων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!