Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Η Αλβανία επόμενη για οριοθέτηση ΑΟΖ – Στα Τίρανα ο Δένδιας
[Tribune]: Η Αλβανία επόμενη για οριοθέτηση ΑΟΖ – Στα Τίρανα ο Δένδιας

[Tribune]: Η Αλβανία επόμενη για οριοθέτηση ΑΟΖ – Στα Τίρανα ο Δένδιας

Τις διαδικασίες για μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και με την Αλβανία επισπεύδει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τη διπλωματική αντεπίθεση που έχει ήδη οδηγήσει στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, γράφει η εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» στην ιστοσελίδα της .

Τις διαδικασίες για μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και με την Αλβανία επισπεύδει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τη διπλωματική αντεπίθεση που έχει ήδη οδηγήσει στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί σύντομα τα Τίρανα για συνομιλίες, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει καθοριστεί ημερομηνία.

Οι δίαυλοι με την αλβανική κυβέρνηση, πάντως, είναι ανοικτοί και πιθανότατα η επίσκεψη στα Τίρανα που θα δρομολογήσει εξελίξεις θα πραγματοποιηθεί με την επιστροφή του Νίκου Δένδια από τη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών για τις θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσαν την εθνική αντιπροσωπεία ότι ο σχεδιασμός της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών με την αλβανική κυβέρνηση για την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, με τον οποίο συμφωνήθηκε να επαναληφθούν «τάχιστα οι συνομιλίες, μετά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, για την επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών μας με την Αλβανία».

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται και η θετική αντίδραση του αλβανικού ΥΠΕΞ στην προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια.

Χωρίς καθυστέρηση

Εκ των πραγμάτων και λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά και επειδή οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο είχαν προτεραιότητα και δεν είχαν κυρωθεί από τη Βουλή, οι συζητήσεις της Αθήνας με την Αλβανία δεν ήταν εφικτό να ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!