Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Η Αλγερία μετατρέπεται σε νεο-οθωμανική επαρχία: «Μαλακή τουρκική αποικιοκρατία»
[Tribune]: Η Αλγερία μετατρέπεται σε νεο-οθωμανική επαρχία: «Μαλακή τουρκική αποικιοκρατία»

[Tribune]: Η Αλγερία μετατρέπεται σε νεο-οθωμανική επαρχία: «Μαλακή τουρκική αποικιοκρατία»

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελμαζίντ Τεμπούν έστειλε έμμεσα μηνύματα στη Γαλλία που υποδηλώνουν την προθυμία της χώρας του να συνάψει μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία, γράφει ο Αλγερινός αρθρογράφος Σαμπέρ Μπλίντιστην ιστοσελίδα The Arab Weekly .

Όπως εξηγεί πρόκειται περί ειρωνείας, επειδή ο πρόεδρος της Αλγερίας ενώ επιτίθεται στη γαλλική αποικιακή κληρονομιά της χώρας του, παρουσιάζει το τουρκικό επενδυτικό μοντέλο ως εναλλακτική λύση, αγνοώντας κατά κάποιον τρόπο ότι και οι Οθωμανοί ήταν αποικιακή δύναμη στην Αλγερία, όπως ότι, η προτεραιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η αναβίωση του οθωμανικού μοντέλου στις πρώην οθωμανικές επαρχίες, ιδίως εκείνες που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου.

Ο Τεμπούν είπε στο γαλλικό περιοδικό Le Point, ότι «η Αλγερία έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία, η οποία έχει επενδύσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αλγερία χωρίς πολιτικές συμβουλές. Όποιος ενοχλείται από αυτήν τη σχέση πρέπει να επενδύσει στη χώρα μας».

Σύμφωνα με την Αλγερινή Υπηρεσία Προώθησης Επενδύσεων, η Τουρκία έχει ξεπεράσει τη Γαλλία και έγινε ο κορυφαίος ξένος επενδυτής στη χώρα με επενδύσεις που φτάνουν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, περισσότερες από 800 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλγερία σε διάφορους τομείς.

Οι αναλυτές είδαν στις δηλώσεις του Τεμπούν ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο της Αλγερίας προς τους Γάλλους, που είναι δυσαρεστημένοι με την τουρκική επέκταση στην Αλγερία, ιδίως στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Ενώ υπάρχει συναίνεση στην Αλγερία σχετικά με την καταδίκη της γαλλικής αποικιακής περιόδου (1830-1962) και τις διφορούμενες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από την ανεξαρτησία, οι σχέσεις Αλγερίας-Τουρκίας απολαμβάνουν ένα είδος ευνοϊκής προκατάληψης από τους επίσημους κύκλους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!