Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Thestival]: Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για την Αγιά Σοφιά
[Thestival]: Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για την Αγιά Σοφιά

[Thestival]: Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για την Αγιά Σοφιά

Ψήφισμα εξέδωσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με το οποίο διαμαρτύρονται κατά της απόφασης του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος.

Αναλυτικά, διαβάστε το ψήφισμα:

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί μνημείο πολιτισμού με οικουμενικό χαρακτήρα, εγγεγραμμένο από το 1985 στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ανεγέρθηκε και λειτούργησε ως χριστιανικός ναός για σχεδόν 900 χρόνια έως τον 15ο αιώνα, όταν στο πλαίσιο των ιστορικών συνθηκών της εποχής μετετράπη σε μουσουλμανικό τέμενος.
Κτισμένη με πρωτοβουλία του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, εγκαινιάστηκε το 537 και έκτοτε αποτελεί σταθμό στην παγκόσμια αρχιτεκτονική. Η τέχνη του ναού της Αγίας Σοφίας είναι παραγωγή των καλλιτεχνικών εργαστηρίων της Βυζαντινής πρωτεύουσας, τα ιδεώδη της οποίας εκφράζει.

Τα καλλιτεχνικά αυτά ιδεώδη διαδόθηκαν σε όλο τον μεσαιωνικό κόσμο και επηρέασαν βαθιά την τέχνη Ανατολής και Δύσης. Αναγνωρίζοντας τον οικουμενικό της χαρακτήρα ο Κεμάλ Ατατούρκ με διάταγμα το 1934 την κατέστησε μουσειακό χώρο προσβάσιμο από όλους τους επισκέπτες της, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητος. Με αυτό το καθεστώς, εδώ και 86 χρόνια λειτουργεί και είναι ανοικτή σε εκατομμύρια ανθρώπους διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι οποίοι επισκέπτονται το κτήριο που εκφράζει, ως σύμβολο, τις αξίες του χριστιανικού κόσμου, θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική και την τέχνη του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THESTIVAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!