Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Thestival]: Χαλκιδική: Αναβίωσε το έθιμο του “Κλήδονα” στην Αρναία (ΦΩΤΟ)
[Thestival]: Χαλκιδική: Αναβίωσε το έθιμο του “Κλήδονα” στην Αρναία (ΦΩΤΟ)

[Thestival]: Χαλκιδική: Αναβίωσε το έθιμο του “Κλήδονα” στην Αρναία (ΦΩΤΟ)

Ο Σύλλογος Γυναικών Αρναίας υπό βροχή και χωρίς πολυκοσμία, αναβίωσε το έθιμο του “Κλήδονα” και το άναμμα των φωτιών του Αϊ-Γιάννη.

Το έθιμο προστάζει νεαρές ανύπαντρες κοπέλες, να μεταφέρουν το “αμίλητο νερό” από τρεις βρύσες του χωριού, χωρίς να μιλήσουν καθόλου στη διαδρομή, παρόλα τα πειράγματα που θα δέχονται.

Όπως αναφέρει το halkidkinews.gr, οι κοπέλες με τα μέλη του Συλλόγου συνοδευόμενοι από την Χορωδία Γυναικών του ΚΑΠΗ Αρναίας, ξεκίνησαν από την πρώτη πηγή το “Πλυσταριό”. Στη συνέχεια μέσα από τα στενά σοκάκια της Αρναίας, τραγουδώντας τα παραδοσιακά μας τραγούδια βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου πήραν νερό από το αιωνόβιο πλατάνι και κατευθύνθηκαν στην τρίτη στάση στη βρύση “Καλογερούδι”.

Τελικός προορισμός της παρέας μετά τη στάση στο “Χοροστάσι”, η πλατεία της Λαϊκής, όπου άναψαν οι φωτιές για να ολοκληρωθεί το έθιμο.

Τα άστρα τελικά άσκησαν τη μαγεία τους στο “αμίλητο νερό” και αποκαλύφθηκε στα ελεύθερα κορίτσια και αγόρια, μέσα από τα προσωπικά μικροαντικείμενα που είχαν ρίξει μέσα στον “Κλήδονα”, το όνομα του μελλοντικού τους συντρόφου.

Στο χώρο προορισμού αλλά και στις 3 πηγές νερού, ο Σύλλογος Γυναικών, πρόσφερε κέρασμα στους παρευρισκομένους από τον πλούσιο μπουφέ που ετοίμασαν με μεράκι τα μέλη του και νοικοκυρές της Αρναίας.

Δείτε τις φωτογραφίες του Στ. Ρήγα

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THESTIVAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!