Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Thestival]: Αναβιώνει το έθιμο της “Κλαδαριάς- Καψαλιάς” στον Δ. Κορδελιού – Ευόσμου – Δωρεάν εδέσματα και κρασί
[Thestival]: Αναβιώνει το έθιμο της “Κλαδαριάς- Καψαλιάς” στον Δ. Κορδελιού – Ευόσμου – Δωρεάν εδέσματα και κρασί

[Thestival]: Αναβιώνει το έθιμο της “Κλαδαριάς- Καψαλιάς” στον Δ. Κορδελιού – Ευόσμου – Δωρεάν εδέσματα και κρασί

Παραδοσιακή μουσική, δωρεάν τσιγαρίδες, παραδοσιακά εδέσματα και κρασί περιμένουν όσος επισκεφθούν το Αμφιθέατρο στον πεζόδρομο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου για την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου της Κλαδαριάς- Καψαλιάς, το οποίο έχει τις ρίζες του στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου την εκδήλωσε και προσκαλεί όλους τους Δημότες να συμμετέχουν στις 20:30, να χορέψουν και να τραγουδήσουν όπως «επιτάσσει» η λαϊκή αποκριάτικη παράδοση με δωρεάν άφθονα παραδοσιακά εδέσματα με παραδοσιακή μουσική, με τσιγαρίδες και κρασί για όλους.

Συμμετέχουν:

-η Βοιακή Εστία Θεσσαλονίκης,

-ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου Δήμου Βοίου,

-ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατινής Δήμου Βοίου και

-η Χορευτική Ομάδας της ΔΗΚΕΚΕ.

Στο Αμφιθέατρο, οι χορευτικές ομάδες θα σχηματίσουν τέσσερις κύκλους και θα παρουσιάσουν τους παραδοσιακούς χορούς: Λόντζια, Τσάμικο Πενταλόφου, Συρτό και Έντεκα, υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Τάκη Μπέτζιου,

Στη συνέχεια και όπως το έθιμο απαιτεί όλες οι ομάδες θα σχηματίσουν έναν μεγάλο κύκλο γύρω από την αναμμένη φωτιά και θα ξεκινήσουν τα γνωστά παραδεισιακά σκοπτικά τραγούδια, τα οποία τραγουδήσουν όλοι μαζί.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Σύμφωνα με την παράδοση η Κλαδαριά – Καψαλιά ήταν η τελευταία γιορτή που έκαναν οι Δυτικομακεδόνες στον τόπο τους -την Κυριακή των Απόκρεων γιατί με τον ερχομό της άνοιξης έφευγαν για αναζήτηση εργασίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THESTIVAL

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!