Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: UNHCR: Οι μαζικές απελάσεις Αϊτινών από τις ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο
[Σκάϊ]: UNHCR: Οι μαζικές απελάσεις Αϊτινών από τις ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

[Σκάϊ]: UNHCR: Οι μαζικές απελάσεις Αϊτινών από τις ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Τόσο η UNHCR, όσο και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχαν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την αντιμετώπιση των Αϊτινών

Η μαζική απέλαση Αϊτινών από τις αρχές των ΗΠΑ, χωρίς προηγουμένως να εξετάζεται αν χρειάζονται διεθνή προστασία, πιθανόν αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο και αποτελεί εξαναγκαστική επιστροφή, τόνισε χθες Τρίτη ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Φιλίπο Γκράντι.

Ο κ. Γκράντι παρότρυνε την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην άρση περιοριστικού μέτρου για την προστασία της δημόσιας υγείας το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2020, σημειώνοντας πως «στερεί από τους περισσότερους ανθρώπους που φθάνουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ οποιαδήποτε ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο».

«Οι μαζικές απελάσεις ανθρώπων με συνοπτικές διαδικασίας» δυνάμει αυτού του μέτρου, «χωρίς προηγουμένως να εξετάζεται εάν χρειάζονται προστασία, δεν συνάδει με τους διεθνείς κανόνες και ενδέχεται να αποτελεί επαναπροώθηση», τόνισε ο επικεφαλής της Αρμοστείας, η οποία εδρεύει στη Γενεύη. Πρόκειται για την πιο αυστηρή ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ αφότου εκδηλώθηκε η τρέχουσα κρίση.

Ο Φιλίπο Γκράντι τόνισε πως του προκάλεσαν σοκ οι εικόνες που απαθανατίζουν τις «άθλιες συνθήκες» κάτω από οδική γέφυρα στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας, όπου είχαν κατασκηνώσει σχεδόν 15.000 Αϊτινοί που έφυγαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την ελπίδα πως θα τους επιτρεπόταν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ.

Η κατασκήνωση αυτή κάτω από τη γέφυρα που περνάει πάνω από τον ποταμό Ρίο Γκράντε, στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να ανακόψει τη μεγάλη ροή μεταναστών, που φεύγουν για να σωθούν από την ακραία βία, την ανέχεια ή τις φυσικές καταστροφές στις πατρίδες τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!