Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Τουρκία: Αγνόησαν την κυβέρνηση Ερντογάν – Αθώοι οι φοιτητές που ήταν στην Πορεία Υπερηφάνειας
[Σκάϊ]: Τουρκία: Αγνόησαν την κυβέρνηση Ερντογάν – Αθώοι οι φοιτητές που ήταν στην Πορεία Υπερηφάνειας

[Σκάϊ]: Τουρκία: Αγνόησαν την κυβέρνηση Ερντογάν – Αθώοι οι φοιτητές που ήταν στην Πορεία Υπερηφάνειας

Το κοινωνικά συντηρητικό κόμμα AK του προέδρου Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες. Η Τουρκία κατατάχθηκε προτελευταία σε έναν κατάλογο 49 ευρωπαϊκών χωρών για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ το 2021 που συνέταξε η οργάνωση υποστήριξης ILGA-Europe.

Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε σήμερα Παρασκευή 19 κατηγορούμενους για τη συμμετοχή τους στην Πορεία Υπερηφάνειας (Pride) ων ΛΟΑΤΚΙ+ σε μια πανεπιστημιούπολη, λέγοντας πως οι ενέργειές τους δεν συνιστούν έγκλημα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, και ο ίδιος ο Ερντογάν διάκεινται εχθρικά στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Οι περισσότεροι από τους 18 φοιτητές και ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού του Middle East Technical University (METU) κατηγορούνταν ότι «αρνήθηκαν να διαλυθούν» μετά τη σύλληψή τους στην πορεία το 2019 από την αστυνομία, που χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού, σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα.

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, δόθηκε στις τοπικές κυβερνήσεις η δικαιοδοσία να απαγορεύουν δημόσιες συγκεντρώσεις και οι αρχές σε όλη τη χώρα χρησιμοποίησαν τις εξουσίες αυτές προκειμένου να κηρύξουν παράνομες τις πορείες Pride. Από τότε οι εξουσίες αυτές έχουν ανακληθεί.

Η συνήγορος υπεράσπισης Οϊκού Ντιντέμ Αϊντίν, που κρατούσε μια σημαία με το ουράνιο τόξο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είχε ζητήσει την αθώωση των κατηγορουμένων, λέγοντας πως η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα.

«Τι κακό μπορεί να προκαλέσει αυτή η σημαία όταν την κρατάω στο χέρι μου; Σημαίνει αυτό ότι αρνούμαι να διαλυθώ παρά την αστυνομική προειδοποίηση; Ένας φοιτητής προσάγεται απλώς γιατί κρατάει μια σημαία.»

«Βίντεο που τράβηξε η αστυνομία στη διάρκεια της διαδήλωσης δείχνουν έναν αστυνομικό να φωνάζει ‘Είμαστε εναντίον της ύπαρξής σας’», είπε η Αϊντίν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!