Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Σκάϊ]: Θεσσαλονίκη – Είναι τρελά αυτά τα ψάρια; Γιατί τα ψάρια ξεπηδούν στη στεριά (video) 
[Σκάϊ]: Θεσσαλονίκη – Είναι τρελά αυτά τα ψάρια; Γιατί τα ψάρια ξεπηδούν στη στεριά (video) 

[Σκάϊ]: Θεσσαλονίκη – Είναι τρελά αυτά τα ψάρια; Γιατί τα ψάρια ξεπηδούν στη στεριά (video) 

Ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου εξηγεί το φαινόμενο

Εξηγήσεις για τα εκατοντάδες ψάρια που αναπηδούν και βγαίνουν στη στεριά κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, δίνει ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου μιλώντας στη Voria.gr.
Όπως αναφέρει ο κ. Χιντήρογλου, το φαινόμενο είναι ξαφνικό για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, συχνό ωστόσο σε παγκόσμια κλίμακα. «Το φαινόμενο αυτό το είχα συναντήσει ξανά στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο λιμάνι της πόλης συγκεκριμένα, πριν από περίπου 15 χρόνια. Τυχαίνει όμως να συμβαίνει συχνά, αν αναλογιστούμε πως παρουσιάζεται σε πάρα πολλές περιοχές ανά τον κόσμο καθημερινά».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην περίπτωση του Θερμαϊκού Κόλπου ένα κοπάδι ψαριών κυνηγήθηκε από μεγάλο θηλαστικό, με αποτέλεσμα αυτά να αποπροσανατολιστούν. «Μία πάγια τακτική στρατηγικής των ψαριών για να ξεγελάσουν τον θηρευτή είναι να χωρίζονται σε μικρότερα κοπάδια για να ξεφύγουν. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν, τα ψάρια αποπροσανατολίζονται και καταλήγουν να βγαίνουν στη στεριά» σημειώνει ο κ. Χιντήρογλου, προσθέτοντας πως τα ψάρια που βγήκαν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης ήταν σαρδέλες.
Επισημαίνοντας πως το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς, ο καθηγητής δίνει ακόμη τρεις λόγους που τα ψάρια ξεβράζονται στη στεριά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!