Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Τι θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;
[Σκάϊ]: Τι θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;

[Σκάϊ]: Τι θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;

Πολιτικά ανέφικτο αλλά και χωρίς νομικό έρεισμα είναι η αποστολή χερσαίων νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Ωστόσο το βορειοατλαντικό σύμφωνο έχει κάποιες δυνατότητες δυναμικής αντίδρασης, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το ακραίο και απευκταίο σενάριο.

Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η σχέση της Ρωσίας με τη Δύση, καθώς συνεχίζεται η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Στο ΝΑΤΟ έχει σημάνει συναγερμός και αύριο συγκαλείται εκτάκτως σύνοδος υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, με τους Αμερικανούς υπουργούς να σπεύδουν αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες.

Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες που έχει το ΝΑΤΟ να αντιδράσει σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το λιγότερο πιθανό σενάριο και η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία;

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, θα ήταν πολιτικά ανέφικτο αλλά και χωρίς νομικό έρεισμα να αποφασιστεί η αποστολή χερσαίων νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Η Ουκρανία ως μη μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο, ενώ ακόμη και αν είχε αυτή τη δυνατότητα δεν φαίνεται να υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση από τις περισσότερες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες δυνατότητες δυναμικής αντίδρασης από πλευράς βορειοατλαντικού συμφώνου.

Θα μπορούσε να επιχειρήσει να αποκλείσει από αέρος τη Ρωσία ώστε η αεροπορία της να μην μπορεί να συνδράμει στις χερσαίες δυνάμεις εισβολής.

Μια άλλη δυνατότητα θα μπορούσε να είναι η δραστηριοποίηση του στόλου συμμαχικών χωρών στη Μαύρη Θάλασσα για να περιοριστούν οι κινήσεις του ρωσικού στόλου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!