Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Σκάϊ]: Στο κόκκινο ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Η ακρίβεια «εξαφανίζει» τη μεσαία τάξη
[Σκάϊ]: Στο κόκκινο ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Η ακρίβεια «εξαφανίζει» τη μεσαία τάξη

[Σκάϊ]: Στο κόκκινο ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Η ακρίβεια «εξαφανίζει» τη μεσαία τάξη

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η ζωή γίνεται ολοένα πιο ακριβή. Ο Ερντογάν δεν θέλει να αυξήσει τα επιτόκια τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Εδώ και καιρό η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Εδώ και δύο χρόνια η λίρα διαρκώς βυθίζεται. Οι συνεχείς διακυμάνσεις τιμών, ειδικά των τροφίμων, ταλαιπωρούν τους καταναλωτές.Σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TÜiK) οι τιμές τον τελευταίο μήνα καταγράφουν νέα αύξηση. Τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση 1,94% σε σύγκριση με τον Μάιο, με το ποσοστό πληθωρισμού να ανέρχεται τώρα στο 17,5%. Παράλληλα οι τιμές παραγωγής έφτασαν στα ύψη αγγίζοντας το 42,9%. Συνολικά ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» είναι ακριβή

Ο Ογκούζ Ντεμίρ από το Εμπορικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης θεωρεί ότι η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότητα» συνέβαλε επίσης στην αύξηση του πληθωρισμού. Από την 1η Ιουλίου η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε πολλά από τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η άρση της απαγόρευσης και η επιστροφή πολλών εργαζομένων στις δουλειές τους θα έπρεπε να είχε αυξήσει την κατανάλωση, σύμφωνα με τον Τούρκο οικονομολόγο. Αυτό που συνέβη ήταν ότι τον Ιούνιο κατασκευαστές και παραγωγοί αναπροσάρμοσαν ξανά τις τρέχουσες τιμές. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!