Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Στα μαχαίρια Σόφια – Σκόπια για τους «Βούλγαρους» της Βόρειας Μακεδονίας – Τι συνέβη
[Σκάϊ]: Στα μαχαίρια Σόφια – Σκόπια για τους «Βούλγαρους» της Βόρειας Μακεδονίας – Τι συνέβη

[Σκάϊ]: Στα μαχαίρια Σόφια – Σκόπια για τους «Βούλγαρους» της Βόρειας Μακεδονίας – Τι συνέβη

Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας γνωρίζουν εντάσεις το τελευταίο διάστημα, μετά το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, με τη Σόφια να ισχυρίζεται τη φορά αυτή ότι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που προσδιορίζονται ως Βούλγαροι υφίστανται διακρίσεις λόγω της εθνικής τους καταγωγής και τα Σκόπια να απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς και να κάνουν λόγο για ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ πραγματοποίησε χθες σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του «για τη λήψη κατάλληλων μέτρων με στόχο την επαρκή προστασία των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της διασποράς, όταν οι τελευταίοι αποτελούν στόχο επιθέσεων λόγω του εθνικού τους αυτοπροσδιορισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του.

Αφορμή για τη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του Ρούμεν Ράντεφ, αποτέλεσε η επιστολή του Πολιτιστικού Κέντρου “Ιβάν Μιχάιλοφ” από τα Μπίτολα (Μοναστήρι) της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και μηνύματα που προέρχονται από Βούλγαρους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας «για συχνές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους μόνο και μόνο επειδή αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Βούλγαροι». Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποια μέτρα θα ληφθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Το Πολιτιστικό Κέντρο “Ιβάν Μιχάιλοφ” ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στα Μπίτολα, με σκοπό «την προάσπιση των συμφερόντων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρούμεν Ράντεφ κάλεσε τη βουλγαρική κυβέρνηση «να λάβει μέτρα κατά των διακρίσεων εις βάρος των εθνοτικών Βούλγαρων στην Βόρεια Μακεδονία» και ζήτησε από τα βουλγαρικά θεσμικά όργανα να διευκολύνουν τις διαδικασίες απόκτησης βουλγαρικής υπηκοότητας για τους «ομοεθνείς μας από την Βόρεια Μακεδονία», όπως ανέφερε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!