Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | LIFESTYLE - MEDIA | [Σκάϊ]: «Σωματικός κινηματογράφος» των Θωμαδάκη/Κλωνάρη στην Ταινιοθήκη
[Σκάϊ]: «Σωματικός κινηματογράφος» των Θωμαδάκη/Κλωνάρη στην Ταινιοθήκη

[Σκάϊ]: «Σωματικός κινηματογράφος» των Θωμαδάκη/Κλωνάρη στην Ταινιοθήκη

Οι δύο ελληνίδες καλλιτέχνιδες, ιδρύτριες του «σωματικού κινηματογράφου», αναδείχτηκαν καίριες μορφές του πειραματικού κινηματογράφου στη Γαλλία

Μία σημαντική ταινία από τον Κύκλο του Ανοίκειου των Θωμαδάκη/Κλωνάρη , το Κα. Οι Μυρωμένες της Μαρίας Κλωνάρη, που δεν είναι πιά μαζί μας, θα παρουσιάσει η Κατερίνα Θωμαδάκη στις 21 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στον θερινό κινηματογράφο Λαϊς στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελλάδα-Γαλλία, Κινηματογραφικές συναντήσεις» που οργανώνει η Ελληνική Ταινιοθήκη με τη συνεργασία της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Οι δύο ελληνίδες καλλιτέχνιδες, ιδρύτριες του «σωματικού κινηματογράφου», αναδείχτηκαν καίριες μορφές του πειραματικού κινηματογράφου στη Γαλλία, τόσο με το καλλιτεχνικό όσο και με το θεωρητικό τους έργο. Υπερασπίζοντας μαχητικά τον μη αφηγηματικό κινηματογράφο, στις δεκαετίες του 70 και 80 στο Παρίσι οι Θωμαδάκη/ Κλωνάρη γυρίζουν δέκα μεγάλου μήκους ταινίες σε Σούπερ 8 και παρουσιάζουν άλλες τόσες καινοτόμες και πολυσύνθετες περφόρμανς καθώς και εγκαταστάσεις με φίλμ, φωτογραφία και ήχο, διερευνώντας το έμφυλο και αναθεωρώντας ριζικά τη θέση της γυναίκας στον κινηματογράφο. Αργότερα γίνονται γνωστές με τον πολυσχιδή Κύκλο του Αγγελου, τις φωτογραφικές και βιντεογραφικές τους δημιουργίες καθώς και τις μνημειακές τους εγκαταστάσεις.
Το έργο τους έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε μεγάλα μουσεία και ταινιοθήκες, μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πομπιντού, στο Moma , στο British Film Institute, στη Γαλλική Ταινιοθήκη, στο Jeu de Paume – στην Αθήνα στό ΕΜΣΤ, στη Στἐγη, στο Μουσείο Μπενάκη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!