Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου: Το «φυτίλι» στην κρίση αραβικών χωρών κι ο παράγοντας ΗΠΑ
[Σκάϊ]: Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου: Το «φυτίλι» στην κρίση αραβικών χωρών κι ο παράγοντας ΗΠΑ

[Σκάϊ]: Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου: Το «φυτίλι» στην κρίση αραβικών χωρών κι ο παράγοντας ΗΠΑ

Τον Ιούνιο του 2017 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι έχει στενές σχέσεις με το Ιράν

Η κρίση μεταξύ του Κατάρ και τεσσάρων αραβικών χωρών αναμένεται να κυριαρχήσει στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), η οποία πραγματοποιείται αύριο, Τρίτη, στη Σαουδική Αραβία, καθώς τόσο το Ριάντ όσο και η Ντόχα φαίνεται να επιθυμούν να γυρίσουν σελίδα.

Τον Ιούνιο του 2017 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, ότι στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα –την οποία θεωρούν “τρομοκρατική” οργάνωση οι χώρες του Κόλπου και το Κάιρο– και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος. Η Ντόχα είχε απορρίψει τις κατηγορίες.

Η ρήξη συνοδεύτηκε από οικονομικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των εναέριων και θαλάσσιων συνδέσεων με το Κατάρ και του μοναδικού χερσαίου συνόρου του εμιράτου με τη Σαουδική Αραβία.

Προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, οι τέσσερις χώρες ζητούσαν από το Κατάρ να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, που είναι γνωστό για τις επικρίσεις του εναντίον κάποιων αραβικών καθεστώτων, και μια τουρκική βάση.

Όμως το Κατάρ θεώρησε ότι αυτά τα αιτήματα πλήττουν την κυριαρχία του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!